Czym jest wine pairing w restauracji? Jest to jedno z pyta艅 cz臋sto zadawanych przez w艂a艣cicieli firm gastronomicznych.
Wiedz膮c korzy艣ci z parowania w swojej us艂udze jest niezb臋dne dla Twojej firmy, poniewa偶 b臋dziesz oferowa膰 wysokiej jako艣ci us艂ugi dla swoich klient贸w
Zwr贸膰 uwag臋 na klucze niezb臋dne do wdro偶enia parowania w restauracji, jakie s膮 napoje, kt贸re s膮 u偶ywane i 偶ywno艣ci, kt贸re towarzysz膮.
Czym jest food pairing w restauracji?

Parowanie w restauracji to idealne po艂膮czenie mi臋dzy rodzajem wina a potraw膮 lub sk艂adnikiem.
Parowanie pozwala na uzupe艂nienie dozna艅 kulinarnych, oferuj膮c wina, kt贸re podkre艣laj膮 smak ka偶dej opcji z menu.
Z drugiej strony, wykorzystanie parowania w restauracjach oznacza wi臋ksze przychody, poniewa偶 klienci b臋d膮 mieli przyjemne do艣wiadczenie, kt贸re zach臋ci ich do powrotu z przyjaci贸艂mi lub rodzin膮.
Tylko wino paruje si臋 z winem, a co z piwem?

Pairing to nie tylko wino.
Parowanie z piwem jest zreszt膮 jedn膮 z tych strategii, kt贸re restauracje stosuj膮 z du偶ym powodzeniem.Wykorzystanie piwa w pairingu staje si臋 na tyle zauwa偶alne, 偶e pojawiaj膮 si臋 restauracje nawi膮zuj膮ce wsp贸艂prac臋 z markami piwnymi lub zach臋cane do warzenia piw rzemie艣lniczych, kt贸re uzupe艂niaj膮 konkretne dania.
Podobnie jak wino, istniej膮 r贸偶ne rodzaje piw, kt贸re – zapewniamy – stanowi膮 doskona艂y dodatek do da艅 oferowanych w Pa艅stwa restauracji.
Dominuj膮ce smaki, klucz do pairingu w restauracji

Przy 艂膮czeniu w pary nale偶y ca艂y czas pami臋ta膰 o smakach poszczeg贸lnych sk艂adnik贸w.
S艂odki, kwa艣ny, s艂ony, gorzki, cierpki, ostry oraz smaki ma艂o znane na 艣wiecie, takie jak ostry, umami, t艂uszczowy czy cierpki; s膮 decyduj膮ce, gdy zaczynamy planowa膰 pairing.
Zidentyfikuj ka偶de danie w menu, przestudiuj u偶yte sk艂adniki i ich smaki, to u艂atwi Ci wyb贸r piwa lub wina, kt贸re najlepiej si臋 z nimi kojarzy lub do nich pasuje.
Klucze do 艂膮czenia potraw w restauracji

W realizacji pairingu w restauracji wa偶ny jest smak sk艂adnik贸w, ale s膮 te偶 inne aspekty, kt贸rych nie mo偶na pom in膮膰.
Naucz si臋 kluczy do oferowania tego pairingu w Twojej restauracji w spos贸b spersonalizowany i dostosowany do ka偶dego dania w Twoim menu.
Przeszkol sw贸j zesp贸艂
Aby rozpocz膮膰 oferowanie us艂ugi parowania wina w restauracji wa偶nejest, aby mie膰 przeszkolony personel w tej dziedzinie.
Szefowie kuchni, kelnerzy i kelnerki musz膮 posiada膰 wiedz臋 na temat idealnego doboru pary do ka偶dego dania. W ten spos贸b mog膮 zaproponowa膰 klientom opcje napoj贸w zgodnie z ich zam贸wieniem.
Mo偶na r贸wnie偶 zdecydowa膰 si臋 na pairing w restauracji, aby by膰 w r臋kach sommelier, personel z ogromnym do艣wiadczeniem w wyborze napoj贸w.
Motywuj za pomoc膮 bod藕c贸w
Motywacja jest najlepszym sposobem na dobre wykonywanie pracy.
Zach臋膰 pracownik贸w restauracji do udzia艂u w doborze parowania potraw.Wiedza i pewna zach臋ta finansowa s膮 alternatyw膮 dla pracownik贸w, aby da膰 z siebie wszystko, przekonuj膮c klient贸w do wyboru idealnej pary do ich zam贸wienia.
Nie ograniczaj si臋 tylko do wina
Nie u偶ywaj tylko wina jako opcji do parowania.
Piwo – z dnia na dzie艅 – zyskuje coraz wi臋ksze uznanie w艣r贸d opcji pairingowych w restauracji. Ponadto, jego r贸偶norodno艣膰 smak贸w jest tak samo wdzi臋czna jak w przypadku wina.Cho膰 piwa zaliczane s膮 do ci臋偶kich trunk贸w, mo偶na je wykorzysta膰 w restauracyjnym pairingu, 艂膮cz膮c je z lekkimi daniami bez wielu sk艂adnik贸w.
Niezale偶nie od tego, czy u偶ywasz wina czy piwa, musisz znale藕膰 r贸wnowag臋 mi臋dzy napojami a potrawami w menu, kt贸ra zadowoli Twoich go艣ci i sprawi, 偶e b臋d膮 wraca膰 po wi臋cej.
Pochodzenie jako czynnik 艂膮cz膮cy w pary
W ramach pairingu restauracyjnego nale偶y r贸wnie偶 wzi膮膰 pod uwag臋 pochodzenie wina lub piwa
Pami臋tasz powiedzenie: co ro艣nie razem, to idzie razem?
To w艂a艣nie z tego powodu sommelierzy zaproponowali szefom kuchni i kucharzom serwowanie napoj贸w z danego kraju lub regionu, z potrawami lub sk艂adnikami charakterystycznymi dla tych obszar贸w.
Ka偶de wino z w艂asnym daniem
Wino w parowaniu restauracji jest klasykiem. R贸偶ne rodzaje wina umo偶liwi艂y stworzenie niezr贸wnanych par, o smaku, kt贸ry odr贸偶nia konkurencj臋.
Klienci mog膮 nie przychodzi膰 do Twojej restauracji w poszukiwaniu parowania win, ale Tw贸j zesp贸艂 powinien by膰 odpowiedzialny za rekomendowanie klientom, jaki rodzaj wina jest idealny do ich dania.
Chardonnay
Chardonnay to rodzaj wina, kt贸re podaje si臋 daniom do degustacji ryb w sosie lub t艂ustych.
Wino to jest idealne do spo偶ywania owoc贸w morza i ryb, takich jak 艂oso艣.
Pinot Noir
Wino Pinot Noir doskonale komponuje si臋 z potrawami przyrz膮dzonymi z takich sk艂adnik贸w jak trufle czy grzyby, lub og贸lnie ze sk艂adnikami o ziemistych smakach.
Pod wzgl臋dem smakowym s膮 lekkie, ale maj膮 wyra藕ny i g艂臋boki smak.
Szampan
Szampan jest doskona艂膮 alternatyw膮 przy spo偶ywaniu wytrawnych potraw.
Nap贸j ten ma w smaku nut臋 s艂odyczy i jest orze藕wiaj膮cy, gdy spo偶ywamy pikantne sk艂adniki, wielu preferuje go podczas jedzenia sushi i 艣wie偶ych sa艂atek.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc jest idealne do spo偶ywania, gdy potrawy maj膮 sosy lub dressingi.
Je艣li sosy lub dressingi s膮 kwa艣ne lub pikantne, Sauvignon Blanc jest idealny, poniewa偶 smaksos贸w nie przy膰miewa smaku wina.
Cabernet Sauvignon
W przeciwie艅stwie do Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon jest typem wina, kt贸re doskonale 艂膮czy si臋 z czerwonymi mi臋sami.
Najbardziej niezwyk艂膮 cech膮 Cabernet Sauvignon jest to, 偶e pomaga lepiej rozpoznawa膰 smaki mi臋s, jednocze艣nie gasz膮c pragnienie po spo偶yciu ka偶dego kawa艂ka
Wytrawne Ros茅
Wino r贸偶owe wytrawne to dobry wyb贸r do 艂膮czenia z daniami g艂贸wnymi lub serowymi przystawkami.
W przypadku ser贸w, ka偶dy z nich mo偶e by膰 uzupe艂niony wytrawnym winem r贸偶owym.
Dzieje si臋 tak dlatego, 偶e wytrawne ros茅 to po艂膮czenie owocowego smaku oferowanego przez wino czerwone, z charakterystyczn膮 kwasowo艣ci膮 wina bia艂ego.
To jest parowanie z piwem

Podobnie jak w przypadku wina, r贸偶ne rodzaje piwa mog膮 stanowi膰 par臋 z okre艣lonymi potrawami, bior膮c pod uwag臋 ich w艂a艣ciwo艣ci i smak.
Klarowne piwo doskonale komponuje si臋 z sa艂atkami i daniami rybnymi
Innym rodzajem s膮 piwa jasne. Cho膰 s膮 ci臋偶kie, pasuj膮 do wielu potraw, o ile nie s膮 zbyt pikantne.
Z kolei piwo z cia艂em to alternatywny pairing, kt贸ry zwykle towarzyszy owocom morza, potrawom pikantnym lub zawieraj膮cym lekkie bia艂ka.
Piwa typu stout i porter to napoje, kt贸re podaje si臋 do grillowanych lub w臋dzonych czerwonych mi臋s. Dobrze komponuj膮 si臋 r贸wnie偶 z potrawami z dodatkiem przypraw lub sos贸w o mocnych smakach.
Najbardziej z艂o偶onymi piwami do zastosowania w parowaniu restauracyjnym s膮 piwa typu IPA. Ich smak jest tak gorzki, 偶e trudno jest im uzupe艂ni膰 inne potrawy, nie przy膰miewaj膮c ich.
Kieliszki i szklanki do restauracji food pairing

Do serwowania piwa lub wina, kt贸re jest cz臋艣ci膮 pairingu w restauracji, potrzebne s膮 kieliszki i szklanki o odpowiedniej pojemno艣ci i jako艣ci.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego wirtualnego sklepu Monouso.
Posiadamy katalog z kieliszkami i kubkami wykonanymi z r贸偶nych materia艂贸w, takich jak plastik czy szk艂o, dzi臋ki czemu mo偶esz serwowa膰 napoje wygodnie i zgodnie z potrzebami Twojej firmy.
Z drugiej strony, kieliszki s膮 zaprojektowane zgodnie z rodzajem wina masz zamiar s艂u偶y膰, takie jak kieliszki do szampana.
Wreszcie, mamy wielk膮 r贸偶norodno艣膰 szklanek, kt贸re maj膮 idealn膮 pojemno艣膰, aby poda膰 piwo, kt贸re odpowiada parowaniu ka偶dego dania.