Korzystanie z szablonu arkusza danych dania to doskona艂y spos贸b na uporz膮dkowanie i udokumentowanie charakterystyki ka偶dego dania serwowanego w restauracji.
co zawiera karta charakterystyki potrawy, dlaczego warto j膮 stosowa膰 i czy jest ona niezb臋dna w Twojej restauracji?
Zapoznaj si臋 z ka偶d膮 z cech charakterystycznych, kt贸re sk艂adaj膮 si臋 na te karty danych technicznych i zdecyduj si臋 doda膰 je do swojej restauracji.
co to jest karta charakterystyki naczynia?

Karta techniczna potrawy to dokument, w kt贸rym ka偶dy z element贸w receptury przygotowywanej w restauracji jest zapisany w najdrobniejszych szczeg贸艂ach.
Sk艂adniki, czas przygotowania, przybory potrzebne do przygotowania oraz ilo艣ci ka偶dego sk艂adnika, z uwzgl臋dnieniem liczby os贸b, to tylko niekt贸re z danych zawartych w karcie technicznej potrawy.
Tworz膮c kart臋 da艅, ka偶dy cz艂onek personelu kuchennego b臋dzie wiedzia艂, jaki przepis jest stosowany w restauracji i jaka wersja najlepiej sprawdza si臋 od czasu jej otwarcia.
Podstawowe dane dotycz膮ce szablonu karty technicznej naczynia

Ka偶dy szablon arkusza danych technicznych zawiera istotne informacje o ka偶dym daniu z menu , u艂atwiaj膮c jego przygotowanie ka偶demu cz艂onkowi personelu kuchennego.
Zapoznaj si臋 z danymi, kt贸re sk艂adaj膮 si臋 na te karty techniczne, aby nie pomin膮膰 偶adnego elementu, co pozwoli Ci wykona膰 idealn膮 prac臋 w Twojej restauracji.
Nazwa
Nazwa jest pierwszym elementem, kt贸ry nale偶y umie艣ci膰 na karcie technicznej potrawy , aby odr贸偶ni膰 j膮 od pozosta艂ych.
Nazwa, kt贸ra pojawia si臋 na karcie technicznej dania, musi by膰 taka sama jak nazwa, kt贸ra pojawia si臋 w menu restauracji.
Grupa
Wzale偶no艣ci od g艂贸wnego sk艂adnika potrawy nale偶y wybra膰 grup臋, do kt贸rej nale偶y.
Grupa, w kt贸rej go umie艣cisz, powinna by膰 zgodna z grupami, na kt贸re podzielone jest menu.
Na przyk艂ad: warzywa, ryby, desery, mi臋so, makaron lub dr贸b.
Sk艂adniki i ilo艣ci
Sk艂adniki i ilo艣ci potrzebne do przygotowania przepisupowinny by膰 r贸wnie偶 wyszczeg贸lnione w szablonie karty technicznej potrawy.
Podobnie nale偶y podkre艣li膰 liczb臋 os贸b, kt贸re mog膮 spo偶ywa膰 dan膮 potraw臋.
Zastawa sto艂owa
Karty danych technicznych naczy艅 powinny wskazywa膰 , kt贸re elementy zastawy sto艂owej mog膮 by膰 u偶ywane do serwowania.
Wa偶ne jest r贸wnie偶 wskazanie sztu膰c贸w, szklanek lub fili偶anek, kt贸re b臋d膮 uzupe艂nia艂y naczynia u偶yte do podania potrawy na st贸艂.
Sosy towarzysz膮ce
W karcie technicznej ka偶dego dania nale偶y zaznaczy膰, czy zawiera ono jakie艣 sosy i jakie sosy najlepiej do niego pasuj膮.
Z kolei ka偶dy sos powinien mie膰 swoj膮 w艂asn膮 kart臋 charakterystyki.
Odpowiednie przybrania
W innej cz臋艣ci szablonu arkusza danych potrawy wymienione s膮 dodatki towarzysz膮ce przepisowi.
Podobnie jak w przypadku sos贸w, ka偶da dekoracja powinna mie膰 swoj膮 w艂asn膮 kart臋 techniczn膮, aby zawsze stosowa膰 oryginalny przepis i nie zmienia膰 istoty restauracji.
Plating
Aby mie膰 pewno艣膰, 偶e polewanie jest takie samo jak przy pierwszym przygotowaniu potrawy, nale偶y zrobi膰 zdj臋cia i do艂膮czy膰 je do karty technicznej.
Wskaz贸wka dotycz膮ca zdj臋膰: r贸b je pod r贸偶nymi k膮tami, aby zna膰 po艂o偶enie ka偶dego elementu i m贸c obliczy膰 takie cechy, jak wysoko艣膰 i obj臋to艣膰.
Uwagi og贸lne
Szablon arkusza informacyjnego dania zawiera r贸wnie偶 ostrze偶enia, kt贸re pozwalaj膮 unikn膮膰 najcz臋stszych b艂臋d贸w podczas przygotowywania przepisu.
Podpowiada r贸wnie偶, co zrobi膰, gdy brakuje jakiego艣 sk艂adnika lub narz臋dzia kuchennego.
czy martwisz si臋 o alergika? Na karcie nale偶y umie艣ci膰 informacje o alergenach oraz o tym, jakie sk艂adniki mo偶na zast膮pi膰 w przypadku, gdy go艣膰 nie mo偶e lub nie chce ich spo偶ywa膰.
Inne informacje dotycz膮ce szablonu arkusza danych naczynia

Opr贸cz pierwszych danych, kt贸re sk艂adaj膮 si臋 na szablon arkusza informacyjnego dania, s膮 jeszcze trzy elementy, kt贸rych nie mo偶na pomin膮膰.
Je艣li nie zostan膮 one dodane do arkusza danych, potrawa mo偶e mie膰 r贸偶ny smak, konsystencj臋, kolor i konsystencj臋 w por贸wnaniu z oryginalnym przepisem
Czas
Czas jest podstawowym czynnikiem podczas gotowania ka偶dej potrawy. Po艣wi臋cenie wi臋kszej lub mniejszej ilo艣ci czasu na proces gotowania ca艂kowicie zmienia przepis.
Dlatego w ka偶dym z szablon贸w arkuszy technicznych nale偶y zostawi膰 miejsce na umieszczenie ca艂kowitego lub przybli偶onego czasu, kt贸ry nale偶y wykorzysta膰 do uzyskania potrawy.
Wymagany personel
W zale偶no艣ci od stopnia z艂o偶ono艣ci potrawy do przygotowania element贸w sk艂adaj膮cych si臋 na ni膮 potrzeba wi臋cej lub mniej kucharzy.
W ka偶dym szablonie arkusza technicznego dania nale偶y wpisa膰, ilu pracownik贸w kuchni bra艂o udzia艂 w przygotowaniu dania oraz, je艣li to mo偶liwe, co ka偶dy z nich przygotowa艂.
Sprz臋t, kt贸ry ma by膰 u偶ywany
Je艣li chodzi o wyposa偶enie, szablon karty technicznej talerza wskazuje, jakie narz臋dzia kuchenne musz膮 by膰 dost臋pne do jego przygotowania.
Je艣li narz臋dzia te nie s膮 dost臋pne w danej chwili, nale偶y je zakupi膰 lub wypo偶yczy膰, aby nie zaprzesta膰 oferowania tej opcji w menu.
Karta da艅 i receptur Jaka jest mi臋dzy nimi r贸偶nica?

Karty charakterystyk potraw i przepisy kulinarne s膮 niezb臋dnymi narz臋dziami w kuchni. Nie s膮 one jednak to偶same.
Z jednej strony przepisy zawieraj膮 sk艂adniki, ilo艣ci i kroki, kt贸re nale偶y wykona膰, aby przygotowa膰 danie.
Z drugiej strony karta techniczna zawiera wi臋cej szczeg贸艂贸w dotycz膮cych przygotowania potrawy, takich jak czas gotowania, naczynia, kt贸rych nale偶y u偶y膰, spos贸b podania, nazwa, liczba os贸b, kt贸re mog膮 j膮 zje艣膰, itp.
Mo偶na powiedzie膰, 偶e karta techniczna ma na celu standaryzacj臋 przygotowa艅, tak aby za ka偶dym razem, gdy klient przychodzi do restauracji, otrzyma艂 ten sam smak, kt贸ry zapami臋ta艂.
Kup niezb臋dne naczynia kuchenne dla swojej restauracji

Do serwowania da艅 przygotowywanych w restauracji zgodnie ze specyfikacjami technicznymi potrzebna jest wysokiej jako艣ci zastawa sto艂owa, kt贸ra b臋dzie honorowa膰 platerowanie.
Aby pom贸c Ci zdoby膰 to, czego potrzebujesz, aby odnie艣膰 sukces w podawaniu swoich przepis贸w, zapraszamy do naszego sklepu internetowego Monouso.
Na naszej stronie internetowej mo偶na znale藕膰 takie produkty jak talerze, szklanki, sztu膰ce, miski, pojemniki na wynos i wiele innych.
Aby u艂atwi膰 Ci zakupy, wszystkie produkty s膮 uporz膮dkowane w prosty i intuicyjny spos贸b, dzi臋ki czemu wystarczy kilka klikni臋膰, aby znale藕膰 to, czego szukasz.