Jaka jest r贸偶nica mi臋dzy szefem kuchni a szefem wykonawczym i jakie s膮 ich role?

diferencia-entre-chef-y-chef-ejecutivo

Czy wiesz, jaka jest r贸偶nica mi臋dzy szefem kuchni a szefem kuchni?

Czy jeste艣 zainteresowany prac膮 w kuchni w bran偶y hotelarskiej, ale nie znasz specyfiki tych stanowisk? Dzi艣 w Monouso poka偶emy Wam, jakie s膮 funkcje ka偶dego z tych specjalist贸w.

Chocia偶 czasami s艂yszy si臋 te wyra偶enia jako synonimy, prawda jest taka, 偶e istniej膮 znacz膮ce r贸偶nice w ich funkcjach. Je艣li wi臋c Twoim pragnieniem jest zrobienie mocnego kroku w kierunku zostania kulinarnym specjalist膮, musisz zacz膮膰 od podstaw:

Kto sk艂ada si臋 na zesp贸艂 kuchenny w restauracji? Funkcje i profil zawodowy szefa kuchni, szefa kuchni i kucharza

Je艣li zaczniemy od etymologicznego pochodzenia tych s艂贸w, zauwa偶ymy, 偶e chef pochodzi z 艂aciny i oznacza g艂ow臋. Podobnie, s艂owo “gotowa膰” pochodzi od wyra偶enia “coquina”, kt贸re oznacza dojrzewanie za pomoc膮 ciep艂a.

Mo偶emy wi臋c wnioskowa膰, 偶e szefowie kuchni (w tym wykonawczy) zajmuj膮 w kuchni pozycj臋 przyw贸dcz膮, podczas gdy kucharz ma rang臋 bardziej instrumentaln膮.

Cho膰 zesp贸艂 ten sk艂ada si臋 z wielu innych os贸b, dzi艣 porozmawiamy o rolach i profilu zawodowym Szefa Kuchni, Szefa Wykonawczego i Kucharza w kuchni restauracyjnej:

Czym jest Szef Kuchni Wykonawczej

Je艣li zastanawiasz si臋, czym zajmuje si臋 szef kuchni lub szef kuchni, powiniene艣 wiedzie膰, 偶e jest on profesjonalist膮 w dziedzinie gastronomii odpowiedzialnym za kuchni臋. Jest to stanowisko z obowi膮zkami kierowniczymi wy偶szego szczebla, a co za tym idzie wymaga wieloletniego do艣wiadczenia i zaawansowanego szkolenia. 艁atwo wi臋c zrozumie膰, 偶e zajmuje on najwy偶sze ogniwo w 艂a艅cuchu hierarchicznym.

Ponadto, jest on znany jako szef kuchni, i jest odpowiedzialny za wszystkie operacje, w tym odpowiedzialno艣膰 za projektowaniu jego kreatywno艣膰 i mistrzostwo w daniach, kt贸re b臋d膮 odr贸偶nia膰 go od reszty.

Funkcje

Jego funkcje obejmuj膮:

  • Opracowywanie przepis贸w i jad艂ospis贸w.
  • Nadzorowanie innych szef贸w kuchni i kucharzy.
  • Ocena i zatrudnienie personelu kuchennego.
  • Harmonogramy pracy personeluplanuj膮cego .
  • Szkolenie pracownik贸w.
  • Oblicz koszty operacyjne.
  • Opracowywanie i ocena projekt贸w restauracyjnych.
  • Wyb贸r dostawc贸w i surowc贸w.

Profil zawodowy

Og贸lnie rzecz bior膮c, profil zawodowy Executive Chef jest nast臋puj膮cy:

  • Oko艂o 15 lat do艣wiadczenia w pracy w kuchni restauracyjnej.
  • Dyplom uko艅czenia studi贸w gastronomicznych lub pokrewnych.
  • Umiej臋tno艣膰 kierowania i pracy w zespole.
  • Preferowana specjalizacja w jakiej艣 dziedzinie kulinarnej.
  • Umiej臋tno艣膰 pracy pod presj膮 czasu.
  • Doskona艂e umiej臋tno艣ci komunikacyjne i interpersonalne.

Co to jest Chef de cuisine lub Chef

Wi臋kszo艣膰 ludzi my艣li, 偶e szefowie kuchni i kucharze s膮 tacy sami lub maj膮 tak膮 sam膮 rang臋 w kuchni restauracyjnej, poniewa偶 te wyra偶enia s膮 popularnie u偶ywane w odniesieniu do kogo艣, kto pracuje w kuchni w spos贸b uog贸lniony. R贸偶ni膮 si臋 one jednak latami do艣wiadczenia i poziomem wykszta艂cenia zawodowego.

Innymi s艂owy szef kuchni (lub chef de cuisine), to profesjonalista akredytowany przez instytut gastronomiczny (wy偶sze wykszta艂cenie od 2 do 4 lat), lub wyszkolony przez znanego szefa kuchni. Nale偶y pami臋ta膰, 偶e tytu艂 ten sugeruje wysoki poziom opanowania dzi臋ki specjalistycznym studiom lub zgromadzonemu do艣wiadczeniu

Cechy

Aby osi膮gn膮膰 cele korporacyjne, szefowie kuchni musz膮 przestrzega膰 nast臋puj膮cych zasad:

  • Szkolenie bezpo艣rednio od szefa kuchni w umiej臋tno艣ci i kreatywno艣ci.
  • Wsparcie w tworzeniu menu.
  • Kontrola zapas贸w surowc贸w.
  • Pomoc w analizie koszt贸w 偶ywno艣ci i napoj贸w.
  • Koordynacja i nadz贸r nad podleg艂ymi kucharzami.
  • W razie potrzebywspiera膰 prac臋 na stacjach.

Profil zawodowy

Szef kuchni lub szef kuchni musi mie膰 nast臋puj膮cy profil:

  • Co najmniej 5 lat pracy w kuchni.
  • Wykszta艂cenie zdobyte w instytucie gastronomicznym.
  • Umiej臋tno艣ci przyw贸dcze i nadzorcze.
  • Postawa permanentnego szkolenia.
  • Efektywna komunikacja z zespo艂em.

Co to jest kucharz

W bardzo szerokim znaczeniu kucharz to osoba, kt贸rej zadaniem jest przygotowywanie posi艂 k贸w. Wyra偶enie to mo偶na rozszerzy膰 na osoby, kt贸re gotuj膮 dla przyjemno艣ci, a nie dla zarobku.

Wbrew temu, co s膮dzi wiele os贸b, tytu艂 nie ma nic wsp贸lnego z jako艣ci膮 preparat贸w. Nale偶y pami臋ta膰, 偶e wielu kucharzy mo偶e tworzy膰 dania wy偶szej jako艣ci ni偶 niekt贸rzy szefowie kuchni.

W 艣rodowisku hotelarskim, kucharze s膮 uwa偶ane za wszystkich pracownik贸w, kt贸rzy s膮 podporz膮dkowane szef贸w kuchni. A w praktyce to oni zajmuj膮 si臋 na co dzie艅 przygotowywaniem potraw, a nie zarz膮dzaniem kuchni膮 czy tworzeniem przepis贸w. Innymi s艂owy, zobaczysz ich na stanowiskach obs艂uguj膮cych procesy kuchenne.

Funkcje

Codzienna praca kucharzy polega na:

  • Gotowanie przetwor贸w dnia.
  • Wykonywanie wszelkich czynno艣ci zleconych przez szefa kuchni.
  • Wykonywa膰 konserwacj臋 i sprz膮tanie pomieszcze艅.
  • Post臋puj zgodnie z przepisami szefa kuchni.
  • Kontynuuj szkolenie kulinarne ze swoimi prze艂o偶onymi.

Profil zawodowy

Je艣li chcesz zosta膰 kucharzem, zalecane jest, aby艣 spe艂nia艂 nast臋puj膮ce wymagania:

  • Zainteresowanie karier膮 w bran偶y kulinarnej.
  • Umiej臋tno艣膰 wykonywania polece艅.
  • Ch臋膰 zdobycia umiej臋tno艣ci zwi膮zanych z 偶ywno艣ci膮 i napojami.
  • Umiej臋tno艣膰 pracy pod pres j膮 czasu i skutecznej komunikacji.

R贸偶nice mi臋dzy szefem kuchni a szefem wykonawczym

Teraz, gdy wiemy, jakie funkcje tych specjalist贸w s膮 w kuchni restauracji, p贸jdziemy dalej, aby powiedzie膰 Ci r贸偶nic臋 mi臋dzy tymi dwoma stanowiskami:

Praca w kuchni

Jak ju偶 powiedzieli艣my, szef kuchni jest odpowiedzialny za kuchni臋 i dlatego b臋dzie podejmowa艂 ostateczne decyzje. W tym sensie, musz膮 oni skupi膰 si臋 na aspektach dzia艂alno艣ci hotelarskiej, kt贸re wykraczaj膮 poza pory roku, deleguj膮c do swojego zespo艂u cz臋艣膰 operacyjn膮 przygotowa艅. Na przyk艂ad, cz臋sto mo偶na go spotka膰 na spotkaniach z dostawcami, definiuj膮cego strategie marketingowe, wyliczaj膮cego koszty operacyjne, itp.

Z drugiej strony, szefowie kuchni musz膮 po艣wi臋ci膰 znacznie wi臋cej czasu na towarzyszenie przy opracowywaniu potraw, poniewa偶 ich obowi膮zkiem jest ich nadzorowanie. Zmusza ich to do dzielenia przestrzeni z kucharzami i innymi cz艂onkami personelu, co wzmacnia poczucie pracy zespo艂owej.

Prognoza sezonowa

Jest to kolejna ciekawa r贸偶nica, kt贸ra wi膮偶e si臋 z wizj膮 biznesu hotelarskiego. Zar贸wno szef kuchni, jak i szef kuchni pracuj膮 nad przygotowaniem receptur, opracowaniem menu i projektowaniem da艅 restauracyjnych. Zakres ich obowi膮zk贸w jest jednak r贸偶ny.

Dzieje si臋 tak dlatego, 偶e szef kuchni jest codziennie odpowiedzialny za przek艂adanie wizji i warto艣ci korporacyjnych na przygotowywane potrawy. To znaczy, 偶e istniej膮 ju偶 standardowe elementy, kt贸re musz膮 by膰 odtwarzane codziennie, i to od niego b臋dzie zale偶a艂o, czy zachowa swoje cechy. W przeciwnym razie zagro偶ona by艂aby kreatywno艣膰 i osobowo艣膰 firmy cateringowej.

Z drugiej strony, szef kuchni odpowiedzialny jest za definiowanie zmian, jakie te elementy b臋d膮 mia艂y w czasie, zawsze dbaj膮c o to偶samo艣膰. W tym celu musi bra膰 pod uwag臋 charakterystyk臋 ka偶dej pory roku, trendy gastronomiczne i gusta klient贸w. Jest to bardzo wa偶ne, poniewa偶 warunkuje wzrost lub ewolucj臋 restauracji do kryteri贸w szefa kuchni.

Poziomy przyw贸dztwa

Og贸lnie rzecz bior膮c, szef kuchni oznacza bycie liderem, poniewa偶 niezale偶nie od rangi musi podejmowa膰 decyzje i zarz膮dza膰 podleg艂ym mu personelem. Dlatego te偶 style przyw贸dztwa w obu przypadkach r贸wnie偶 maj膮 tendencj臋 do r贸偶nicowania si臋.

W przypadku szefa kuchni, zwykle jest tak, 偶e mo偶e on wp艂ywa膰 na sw贸j zesp贸艂 z uczestnictwa. Na co dzie艅 b臋dzie mu towarzyszy艂 zesp贸艂, rami臋 w rami臋 dziel膮c rytm pracy. To naturalnie sprzyja ch臋ci pod膮偶ania za nim i to偶samo艣ci do wykonywania instrukcji bez wi臋kszych niedogodno艣ci.

Szef kuchni wykorzystuje swoje dziedzictwo i to, co znaczy dla spo艂eczno艣ci jako profesjonalista kulinarny, jako podstaw臋 przyw贸dztwa. W ten spos贸b pozwala podleg艂ym mu pracownikom poczu膰, 偶e do艂膮czaj膮c do niego, s膮 cz臋艣ci膮 czego艣 wa偶nego. Daje im do zrozumienia, 偶e je艣li ka偶dy wykona swoj膮 cz臋艣膰, restauracja b臋dzie si臋 wyr贸偶nia膰 na tle innych i b臋dzie bardziej wyj膮tkowa.

Podkre艣la to znaczenie kariery szefa kuchni. Im bardziej znacz膮ca jest Twoja kariera i im wi臋kszy jest Tw贸j wk艂ad kulinarny w przemys艂 restauracyjny, tym 艂atwiej b臋dzie zainspirowa膰 pracownik贸w do p贸j艣cia w Twoje 艣lady.

R贸偶nice mi臋dzy szefem kuchni a kucharzem

Nast臋pnie por贸wnamy zakres stanowisk szefa kuchni i kucharza, z niekt贸rych istotnych obszar贸w gotowania:

Stanowiska do gotowania

R贸偶nica w tej przestrzeni polega na tym, 偶e kucharze przez ca艂y dzie艅 przebywaj膮 na przydzielonych im stanowiskach. Tam b臋d膮 mieli konkretne zadania, kt贸re odpowiadaj膮 konkretnemu procesowi w kuchni.

Z drugiej strony, szef kuchni musi by膰 na wszystkich stanowiskach, nadzoruj膮c i dbaj膮c o to, aby wszystko by艂o w porz膮dku. W razie potrzeby mo偶na go r贸wnie偶 zobaczy膰 na stacji gotuj膮cego lub wspieraj膮cego.

Na koniec dnia, nale偶y pami臋ta膰, 偶e szef kuchni ma obowi膮zek zapewni膰, 偶e wszystkie przygotowania s膮 wykonywane prawid艂owo. Ponadto, reputacja firmy cateringowej zale偶y w du偶ej mierze od jej zdolno艣ci do zarz膮dzania procesami gastronomicznymi.

Jak podchodzi膰 do menu i przepis贸w kulinarnych

Jak ju偶 wspomnieli艣my, szefowie kuchni s膮 mistrzami w tworzeniu przepis贸w i menu. Kreatywno艣膰 w tym temacie jest niezb臋dnym sk艂adnikiem wyr贸偶niaj膮cym ich restauracje spo艣r贸d innych. Dlatego uwa偶aj膮 t臋 odpowiedzialno艣膰 za co艣 niedelegowalnego i osobistego.

W tym sensie, koncepcja dzia艂alno艣ci restauracji, jej przygotowania i projektowania s膮 zarz膮dzane przez szefa kuchni, st膮d, wprowad藕 kucharzy i innych cz艂onk贸w zespo艂u, kt贸rzy b臋d膮 ramieniem wykonawczym wcze艣niej ukszta艂towany. Jako metafor臋 mo偶na powiedzie膰, 偶e gdyby menu by艂o zegarem, szef kuchni by艂by zegarmistrzem, a kucharze byliby z臋batkami.

Kreatywna koncepcja wcielona w dania

Szef kuchni jest gwarantem kreatywnego stylu w ko艅cowych przygotowaniach, w tym smak贸w, kolor贸w i ca艂ego ko艅cowego do艣wiadczenia. Ten zestaw rzeczy jest cz臋艣ci膮 jego wizji i reputacji.

Ten “tw贸rczy podpis” m贸wi o jego podr贸偶y i tworzy fundament dla jego spu艣cizny, kt贸ra b臋dzie 偶y艂a dalej. Jest to r贸wnie偶 nieoceniony atut kucharza, na kt贸rym b臋dzie budowa艂 swoj膮 karier臋.

Dla szef贸w kuchni wszystko to stanowi okazj臋 do stworzenia swojej to偶samo艣ci zawodowej. Nie ulega wi臋c w膮tpliwo艣ci, 偶e dobry szef kuchni pozostawia po sobie wielki wp艂yw na kucharzy, kt贸ry b臋dzie im s艂u偶y艂 jako p贸艂noc do rozwoju zawodowego.

Zarz膮dzanie administracyjne procesami

Kucharze skupiaj膮 si臋 na tym, aby ich posi艂ki wychodzi艂y jak najlepiej, zgodnie ze standardami wymaganymi przez prze艂o偶onego. Je艣li osi膮gn膮 ten cel, przyczyni膮 si臋 do realizacji cel贸w firmy.

Z drugiej strony, szef kuchni powinien skupi膰 si臋 na innych aspektach zwi膮zanych z ich wykszta艂ceniem akademickim, takich jak marketing, koszty, zarz膮dzanie personelem, zakupy i inne. Ponadto kolejn膮 cech膮, o kt贸rej nie mo偶emy zapomina膰, jest przyw贸dztwo. Z pewno艣ci膮 ka偶da zorganizowana grupa potrzebuje lidera, kt贸ry inspiruje i wywo艂uje szczere pragnienie bycia na艣ladowanym.

Kuchnia nie jest wyj膮tkiem, poniewa偶 bez autorytetu, kt贸ry wskazywa艂by p贸艂noc do na艣ladowania, wszystko by艂oby prawdziwym chaosem. Dlatego szef kuchni d藕wiga na swoich barkach ci臋偶ar zespo艂u, nie zapominaj膮c o tym, 偶e jest przecie偶 tak偶e kucharzem.

Tak ko艅czymy ten artyku艂, o r贸偶nicy mi臋dzy szefem kuchni a szefem kuchni i ich rolach. Podziel si臋 t膮 informacj膮 i zach臋膰 do szkolenia, aby sta膰 si臋 wielkim profesjonalist膮 w dziedzinie gastronomii. I pami臋taj, aby sprawdzi膰 inne powi膮zane posty, kt贸re na pewno Ci臋 zainteresuj膮. Do zobaczenia nast臋pnym razem!

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Scroll to Top