Nie wiesz, jakie procedury prawne musisz spe艂ni膰, aby otworzy膰 swoj膮 pierwsz膮 restauracj臋? Przygotowali艣my ten artyku艂, aby opowiedzie膰 Ci o nich bez wpadania w techniczne zako艅czenia, kt贸re czyni膮 lektur臋 nu偶膮c膮.
Je艣li chcesz rozpocz膮膰 dzia艂alno艣膰 gospodarcz膮 w bran偶y gastronomicznej, powiniene艣 wiedzie膰, 偶e istnieje szereg formalno艣ci prawnych, kt贸re musisz dope艂ni膰. Chocia偶 jest to zazwyczaj d艂ugi i m臋cz膮cy proces, jest on bezwzgl臋dnie konieczny do prowadzenia jakiejkolwiek dzia艂alno艣ci gospodarczej w Hiszpanii.
Spe艂nienie wszystkich pozwole艅 i licencji na otwarcie restauracji to pierwszy krok do sukcesu Twojego biznesu. Zaczynajmy!
Jakie s膮 pozwolenia i licencje na otwarcie restauracji?
Otwarcie restauracji, baru czy kawiarni to wyzwanie, kt贸re niew膮tpliwie wymaga wielu pocz膮tkowych stara艅. Zw艂aszcza, 偶e najpierw trzeba przej艣膰 przez kilka proces贸w prawnych.
Aby da膰 Ci wyobra偶enie o tym, w kolejnych liniach b臋dziemy m贸wi膰 o dokumentach do otwarcia restauracji.
Rejestracja przedsi臋biorstwa lub sp贸艂ki
Pierwszym krokiem prawnym, kt贸ry musisz podj膮膰, jest uporz膮dkowanie dokument贸w firmy. Aby to zrobi膰, musisz jak najszybciej zarejestrowa膰 swoj膮 dzia艂alno艣膰 hotelarsk膮 w lokalnym urz臋dzie gminy.
Nast臋pnie nale偶y z艂o偶y膰 wniosek o licencj臋 na prowadzenie dzia艂alno艣ci. W przypadku konieczno艣ci dokonania kilku zmian konstrukcyjnych w lokalu, nale偶y z艂o偶y膰 wniosek o pozwolenie na budow臋.
Gdy ju偶 to zrobisz, nast臋pnym krokiem jest zarejestrowanie restauracji w Departamencie Przemys艂u. W ten spos贸b zostanie on prawnie uznany za plac贸wk臋 dedykowan膮 sektorowi gastronomicznemu.
Deklaracja podatkowa
Deklaracja podatkowa, r贸wnie偶 wyr贸偶nia si臋 w艣r贸d aspekt贸w prawnych dla picia restauracji, aby by膰 na bie偶膮co. Wskazane jest, aby p艂aci膰 podatki przed rozpocz臋ciem dzia艂alno艣ci zak艂adu, wszystko w celu wprowadzenia Standardu Sprawozdawczo艣ci Finansowej.
Nast臋pnie zarejestruj si臋 w “Declaraci贸n de Alta de Inicio de Actividad” i dokonaj p艂atno艣ci VAT i podatku. Nale偶y pami臋ta膰, 偶e aspekty te musz膮 by膰 w pe艂ni spe艂nione przed podj臋ciem kolejnych krok贸w prawnych.
Nale偶y zauwa偶y膰, 偶e p艂acenie podatk贸w w Hiszpanii jest trudnym procesem. Wynika to z faktu, 偶e p艂atno艣ci gminne i krajowe s膮 dokonywane w zale偶no艣ci od wysoko艣ci dochod贸w lub rozwoju zak艂adu gastronomicznego.
Certyfikaty specjalne
Istniej膮 jeszcze inne formalno艣ci zwi膮zane z otwarciem restauracji, kt贸re s膮 nieco delikatne. Na przyk艂ad, praca z 偶ywno艣ci膮 wymaga specjalnych uprawnie艅 sanitarnych, kt贸re musz膮 posiada膰 nawet pracownicy restauracji

Konieczne jest r贸wnie偶 udowodnienie, 偶e Twoja firma nie generuje negatywnego wp艂ywu na planet臋, czy to poprzez zanieczyszczenia sta艂e czy ha艂as. W tym celu nale偶y przed艂o偶y膰 w艂adzom miejskim raport o oddzia艂ywaniu na 艣rodowisko.
Inne pozwolenia i licencje na otwarcie restauracji to:
- 艢rodki ochrony przeciwpo偶arowej.
- Bezpiecze艅stwo sanitarne.
- Wyj艣cia awaryjne.
- Apteczka pierwszej pomocy lub stosowanie protoko艂贸w bezpiecze艅stwa.
Nale偶y r贸wnie偶 przed艂o偶y膰 raport po艣wiadczaj膮cy, 偶e restauracja nie jest nara偶ona na niebezpiecze艅stwa lub zagro偶enia dla pracownik贸w, go艣ci i s膮siad贸w.
Zabezpieczenie spo艂eczne
Niezb臋dne jest uruchomienie akt OC, aby zacz膮膰 zatrudnia膰 pracownik贸w, kt贸rzy b臋d膮 pracowa膰 w restauracji, a nast臋pnie:
- Restaurator musi wej艣膰 do specjalnego systemu samozatrudnienia.
- Nast臋pnie, aby zarejestrowa膰 si臋 w ubezpieczeniu od nast臋pstw nieszcz臋艣liwych wypadk贸w
- I wreszcie w rejestracji centrum pracy.
W przypadku raportowania do odpowiednich agencji rz膮dowych konieczne b臋dzie r贸wnie偶 prowadzenie harmonogramu prac i oceny ryzyka. Jest to uzupe艂nienie strategii zapobiegania ryzyku w miejscu pracy.
Pozwolenie na otwarcie restauracji
Po zako艅czeniu i sprawdzeniu wszystkich rejestracji, certyfikat贸w i p艂atno艣ci podatkowych wcze艣niej wymienionych, nadszed艂 czas, aby ubiega膰 si臋 o licencj臋 na otwarcie biznesu restauracyjnego.

Jest to certyfikat, kt贸ry gwarantuje, 偶e w艂adze potwierdzaj膮, i偶 Pa艅stwa plac贸wka spe艂nia wszystkie wymagania na艂o偶one przez prawo. A nawet, 偶e Twoja dzia艂alno艣膰 nie b臋dzie problemem dla s膮siad贸w.
Pami臋taj, 偶e w zale偶no艣ci od lokalizacji, typu restauracji i rodzaju oferowanego jedzenia, wymagania s膮 narzucone, a inne s膮 bardziej szczeg贸艂owe.
Zalecenia przy zbieraniu zezwole艅 na otwarcie restauracji
Uzyskanie niezb臋dnych licencji dla restauracji jest procesem czasoch艂onnym. Je艣li chcesz, aby ta podr贸偶 by艂a 艂atwiejsza, sprawd藕 poni偶sze zalecenia:
Nie stresuj si臋
Przede wszystkim musimy powiedzie膰 Ci, 偶eby艣 si臋 nie stresowa艂!
Pami臋taj, 偶e jest to uci膮偶liwy, ale konieczny proces, aby postawi膰 pierwsze kroki jako przedsi臋biorca. Zr贸b to spokojnie i po艣wi臋膰 tyle czasu, ile potrzebujesz na wype艂nienie wszystkich formalno艣ci.Zasi臋gnij porady u profesjonalist贸w
W najlepszym wypadku pozw贸l sobie na porad臋 profesjonalist贸w z bran偶y. Poprowadz膮 Ci臋 na tej drodze tak, aby wszystko posz艂o prawid艂owo, a nawet, aby艣 nie zapomnia艂 o 偶adnej z procedur otwarcia Twojej restauracji.
Zwr贸膰 uwag臋 na materia艂y i meble
Czy zako艅czy艂e艣 ju偶 proces uzyskiwania pozwole艅 i licencji?
S膮 jeszcze rzeczy, na kt贸re musisz zwr贸ci膰 uwag臋.Po uzyskaniu wymaganych prawem pozwole艅, czas na wyb贸r materia艂贸w spe艂niaj膮cych parametry sanitarne. S膮 one zgodne z wymogami ustanowionymi przez obowi膮zuj膮ce prawo.
W艂a艣ciwe b臋dzie r贸wnie偶 to, 偶e pozwolisz sobie doradzi膰, jakie s膮 cechy, kt贸re powinny mie膰 meble Twojej restauracji. Nale偶y zadba膰 o to, aby urz膮dzenia i maszyny spe艂nia艂y swoj膮 funkcj臋 i by艂y zgodne z obowi膮zuj膮cymi przepisami.
Wnioski ko艅cowe
Aby unikn膮膰 pozostawienia czego艣 przypadkowi i zadba膰 o ka偶dy szczeg贸艂, spr贸buj mie膰 profesjonaln膮 pomoc, aby poprowadzi膰 i poinstruowa膰 Ci臋 o r贸偶nych procesach prawnych, od procedur instytucjonalnych do r贸偶nych wymaga艅 maszyn, wyko艅cze艅 i klimatyzacji.
Wreszcie, je艣li chcesz uzyska膰 wi臋cej informacji na temat pozwole艅 i licencji na otwarcie restauracji w Twojej okolicy, udaj si臋 do najbli偶szego biura AEAT. Mo偶esz r贸wnie偶 poprosi膰 o porad臋 prawn膮 w tej sprawie.