zastanawiasz si臋 jakie s膮 miesi臋czne wydatki na restauracj臋, gratulacje! Dzi艣 w tym po艣cie odpowiemy na to pytanie. Jest on specjalnie zaprojektowany dla restaurator贸w, kt贸rzy chc膮 lepiej zarz膮dza膰 swoim biznesem hotelarskim.
Nadszed艂 czas, aby zbada膰 miesi臋czne wydatki swojej restauracji w celu okre艣lenia procentowego zysku, bior膮c pod uwag臋 zar贸wno koszty zmienne, jak i sta艂e. M贸wimy o kilku wa偶nych aspektach dla tych, kt贸rym zale偶y na utrzymaniu swojej plac贸wki na powierzchni.
rozsi膮d藕 si臋 wygodnie, bo tutaj szczeg贸艂owo przeanalizujemy miesi臋czne wydatki na restauracj臋.Do dzie艂a!
Jakie s膮 najcz臋stsze wydatki
W dalszej cz臋艣ci artyku艂u om贸wimy, jakie s膮 艣rednie miesi臋czne wydatki restauracji:
1. Wydatki na 偶ywno艣膰
Og贸lnie rzecz bior膮c, wydatki na 偶ywno艣膰 w biznesie restauracyjnym powinny by膰 pokrywane przez oko艂o 30% sprzeda偶y. Wa偶ne jest, aby nie przekroczy膰 tej liczby, w przeciwnym razie trzeba b臋dzie ponownie przemy艣le膰 spos贸b robienia zakup贸w.
Je艣li to dla Ciebie za ma艂o, to zacznij renegocjowa膰 ceny lub poszukaj innego dostawcy. Mo偶esz r贸wnie偶 skorzysta膰 z formu艂y koszt贸w 偶ywno艣ci, kt贸ra jest dobrym sposobem, aby 艣ledzi膰 swoje wydatki i wiedzie膰, ile musisz wyda膰 na jedzenie ka偶dego miesi膮ca.
2. Koszty personelu
Wynagrodzenia pracownik贸w to kolejny wydatek, kt贸ry nale偶y dok艂adnie przeanalizowa膰. W wielu restauracjach ca艂kowity koszt wynagrodze艅 powinien by膰 pokrywany przez 25% lub 30% miesi臋cznej sprzeda偶y potraw.
Warto zauwa偶y膰, 偶e w wi臋kszo艣ci dobrze prosperuj膮cych restauracji w Hiszpanii ta liczba nie jest przekraczana, je艣li chodzi o pokrycie koszt贸w personelu.
3. Wydatki na wyposa偶enie kuchni
Koszty wyposa偶enia kuchni to jedna z inwestycji, kt贸ra najbardziej odbije si臋 na Twoim bud偶ecie, zw艂aszcza gdy dopiero otwierasz swoj膮 restauracj臋. Trzeba kupi膰 urz膮dzenia takie jak piekarniki i kuchenki, parowniki, zamra偶arki, naczynia do gotowania i wiele innych.
Tutaj polecamy Ci zbadanie mo偶liwo艣ci zakupu sprz臋tu gastronomicznego, kt贸ry jest na wyprzeda偶y. Takie oferty mo偶na wyszuka膰 za pomoc膮 szybkiego wyszukiwania w Google. Pami臋taj te偶, 偶e nie musisz koniecznie kupowa膰 najdro偶szego urz膮dzenia w ka偶dej kategorii.
4. Koszty naprawy i konserwacji
Na koszty napraw i konserwacji powiniene艣 przeznaczy膰 od 1% do 3% miesi臋cznej sprzeda偶y. Ten bud偶et jest niezb臋dny, poniewa偶 w przypadku awarii jakiegokolwiek sprz臋tu, b臋dziesz w stanie szybko j膮 rozwi膮za膰.
Aby Tw贸j bar lub restauracja by艂y zawsze sprawne, musisz utrzyma膰 wyposa偶enie restauracji w doskona艂ym stanie. Konserwacja zapobiegawcza pomo偶e r贸wnie偶 przed艂u偶y膰 偶ywotno艣膰 urz膮dze艅.
5. Koszty wynajmu lokali
Przede wszystkim nale偶y wiedzie膰, 偶e trzeba znale藕膰 r贸wnowag臋 pomi臋dzy znalezieniem odpowiedniego miejsca na otwarcie restauracji a p艂aceniem jak najmniejszego czynszu. Jest to jeden ze sposob贸w na zapewnienie sobie wi臋kszych szans na sukces.
Czynsz nie powinien jednak przekracza膰 6% twojej miesi臋cznej sprzeda偶y. Liczba ta mo偶e jednak wzrosn膮膰, je艣li obejmuje wydatki zwi膮zane z nieruchomo艣ci膮, takie jak podatki od nieruchomo艣ci, utrzymanie cz臋艣ci wsp贸lnych itp. ale nie przekraczaj膮 10%. Nie nale偶y jednak przekracza膰 10%.
6. Koszty u偶ytkowania
Koszty u偶ytkowania stanowi膮 oko艂o 5% miesi臋cznej sprzeda偶y. Mowa tu konkretnie o wydatkach na energi臋 elektryczn膮, rachunkach telefonicznych i wydatkach na us艂ugi internetowe.
Jako w艂a艣ciciel swojego baru lub restauracji musisz dawa膰 przyk艂ad swoim pracownikom. Zacznij od zminimalizowania tych koszt贸w poprzez wy艂膮czanie 艣wiate艂, gdy ich nie potrzebujesz i przej艣cie na 偶ar贸wki energooszcz臋dne.
Miesi臋czne wydatki baru Jak bardzo jest on op艂acalny?
Teraz zobaczmy, jakie s膮 miesi臋czne wydatki baru, kt贸re powiniene艣 zna膰, je艣li chcesz dobrze zarz膮dza膰 swoim biznesem hotelarskim.

Cho膰 wcze艣niej nale偶y wiedzie膰, 偶e znajdziemy podobie艅stwa z wydatkami w restauracji
- Lokal: Je艣li zdecydujemy si臋 na wynajem lokalu, konieczne jest wp艂acenie kaucji, w zale偶no艣ci od warto艣ci, od 1 do 3 miesi臋cy. Pami臋taj jednak, 偶e koszty wynajmu nie powinny przekracza膰 10% Twojej miesi臋cznej sprzeda偶y.
- Wydatki zmienne: woda, pr膮d, telefon, czynsz itp. W 偶adnym wypadku wydatki te nie powinny przekracza膰 10% lub co najwy偶ej 15% miesi臋cznej sprzeda偶y.
- Zakupy surowc贸w: wydatki te powinny stanowi膰 od 30 do 35% Twojej miesi臋cznej sprzeda偶y. Pod tym aspektem wa偶ne jest r贸wnie偶 posiadanie portfolio sprawdzonych dostawc贸w, z wysokiej jako艣ci towarem.
- Liczba pracownik贸w: struktura koszt贸w, kt贸ra odnosi si臋 do p艂acenia wydatk贸w personalnych powinna stanowi膰 od 30 do 40% miesi臋cznego obrotu. Liczba ta mo偶e si臋 zmienia膰 w zale偶no艣ci od wielko艣ci lokalu i jego potencjalnego wzrostu.
Nale偶y zaznaczy膰, 偶e mar偶臋 rentowno艣ci baru uwa偶a si臋 za stabiln膮, gdy mie艣ci si臋 ona w przedziale 10-20% obrotu.
Jak zmniejszy膰 koszty w moim biznesie hotelarskim
Teraz porozmawiamy o kilku sposobach na zmniejszenie wydatk贸w w restauracji i zwi臋kszenie miesi臋cznej/rocznej mar偶y zysku:
- Je艣li jest danie, do kt贸rego wielu klient贸w wraca lub kt贸rego nie zamawia regularnie, usu艅 je z menu. Dzi臋ki temu nie zmarnujesz sk艂adnik贸w przygotowuj膮c potraw臋, kt贸ra nikomu nie smakuje.
- Kupuj 偶ywno艣膰 w odpowiednich ilo艣ciach. Bez wzgl臋du na to, czy proponowane s膮 Ci zni偶ki za bardzo du偶e ilo艣ci, nie przyjmuj ich, g艂贸wnie dlatego, 偶e 偶ywno艣膰 mo偶e straci膰 termin wa偶no艣ci, a to spowoduje straty.
- D膮偶 do zmniejszenia koszt贸w produkcji w swoim biznesie gastronomicznym, poniewa偶 mo偶e to przynie艣膰 znaczne oszcz臋dno艣ci.
- Przydziel swoim pracownikom alternatywne zadania, kt贸re zazwyczaj nie s膮 wykonywane w najbardziej ruchliwych godzinach dnia.
- Zmniejsz liczb臋 pracownik贸w, aby zaoszcz臋dzi膰 na p艂acach, kt贸re wyp艂acasz. Ale, nale偶y to zrobi膰 bez uszczerbku dla jako艣ci us艂ug, kt贸re oferujesz swoim potencjalnym klientom. Istniej膮 r贸偶ne sposoby obliczania zatrudnienia w restauracji
ile zarabiam i ile wydaj臋 w swojej restauracji?
Zawsze konieczne b臋dzie informowanie Ci臋 o mar偶y brutto, jak膮 osi膮gasz na sprzeda偶y w restauracji. I, najlepszym sposobem na to jest:
- Zsumujswoj膮 sprzeda偶 za okre艣lony okres czasu, na przyk艂ad tydzie艅 lub miesi膮c.
- Od tej liczby odejmiesz wydatki, kt贸re s膮 bezpo艣rednio zwi膮zane z t膮 kwot膮 sprzeda偶y. I to wszystko!
Wykonuj膮c te proste czynno艣ci, b臋dziesz m贸g艂 znale藕膰 dok艂adny koszt zakup贸w spo偶ywczych dokonanych w wybranym przez Ciebie okresie. Dodatkowo, dla wsparcia, mo偶esz prowadzi膰 ksi臋gowo艣膰 restauracji w Excelu.
Z czego si臋 sk艂ada?
Pierwsz膮 rzecz膮, kt贸r膮 musisz wiedzie膰, jest to, 偶e mar偶a zysku restauracji b臋dzie zale偶a艂a od rodzaju restauracji. W tym przypadku mniejsze przedsi臋biorstwa fizyczne i operacyjne osi膮gn膮 wy偶szy procent zysku, a wi臋ksze – mniejszy.

tak! Wi臋ksze restauracje maj膮 wi臋ksz膮 zdolno艣膰 przyjmowania go艣ci. Ale, potrzebuj膮 one r贸wnie偶 wi臋cej zasob贸w ludzkich i konserwacyjnych.
Ponadto menu dla smakoszy wymaga skomplikowanego procesu opracowania, drogich surowc贸w, kt贸re cz臋sto s膮 trudne do zdobycia. S膮 to czynniki, kt贸re negatywnie wp艂ywaj膮 na mar偶臋 zysku.
Mo偶na wi臋c powiedzie膰, 偶e np:
- Food Truck mo偶e mie膰 mar偶臋 zysku netto na poziomie 8%.
- Bar mo偶e mie膰 mar偶臋 zysku netto na poziomie 10%.
- Restauracja dla smakoszy mo偶e mie膰 mar偶臋 zysku netto na poziomie 4%.
czy miesi臋czne wydatki restauracji wydaj膮 si臋 du偶o? Wystarczy si臋 zorganizowa膰, a b臋dziesz kontrolowa膰 wszystkie wydatki.
Jakie s膮 najcz臋stsze wydatki dla restauracji?
Do najcz臋stszych wydatk贸w restauracji nale偶膮: jedzenie, personel, wyposa偶enie kuchni, naprawy i konserwacja, wynajem lokalu, media.
Jak zmniejszy膰 koszty w dzia艂alno艣ci hotelarskiej?
– Przeanalizuj swoje menu pod k膮tem potraw, kt贸re nie przynosz膮 zysk贸w.
– Kupuj 偶ywno艣膰 w odpowiedniej ilo艣ci
– Obni偶enie koszt贸w produkcji
– Dostosuj personel do swoich potrzeb
Jaki jest zysk netto r贸偶nych rodzaj贸w przedsi臋biorstw hotelarskich?
Mo偶na powiedzie膰, 偶e food truck mo偶e liczy膰 na mar偶臋 zysku netto w wysoko艣ci 8%, bar 10%, a restauracja dla smakoszy 4%.