Ka偶dego dnia coraz wi臋cej os贸b zmienia swoje nawyki 偶ywieniowe, dlatego kuchni臋 wegetaria艅ska dla restauracji musi by膰 uwzgl臋dniona w ka偶dym biznesie gastronomicznym.
Oferowanie da艅 wegetaria艅skich i wega艅skich stanowi du偶膮 korzy艣膰 dla restauracji, kt贸ra mo偶e generowa膰 zwi臋kszon膮 sprzeda偶 lub wi臋ksz膮 lojalno艣膰 z wi臋ksz膮 grup膮 odbiorc贸w.
Dowiedz si臋, jakie sk艂adniki powinny by膰 traktowane w przepisach na potrawy wegetaria艅skie, jakie s膮 ich zalety, jakie s膮 r贸偶nice mi臋dzy weganami a weg etarianami, a tak偶e jakie s膮 pomys艂y na potrawy dla wegetarian.
Podstawowe sk艂adniki

Bardziej ni偶 warzywa i ro艣liny str膮czkowe, kuchnia wegetaria艅ska dla restauracji ma wiele niezb臋dnych produkt贸w do wykorzystania w swoich potrawach.
Sk艂adniki te s膮 zgodne z cech膮 braku pochodzenia zwierz臋cego, ale s膮 zarz膮dzane jako dobre substytuty produkt贸w mi臋snych. Ponadto, ka偶dy z nich zapewnia w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze, kt贸rych potrzebuje organizm.
Substytuty mleka zwierz臋cego
W celu wyeliminowania mleka zwierz臋cego z diety, istnieje szeroka gama substytut贸w tego wa偶nego sk艂adnika.
Na rynku mo偶na znale藕膰 produkty takie jak mleko kokosowe, migda艂owe, owsiane, ry偶owe, sezamowe, sojowe, z nasion kanaru, quinoa, orkiszowe i z orzech贸w laskowych. Wszystkie z nich maj膮 takie same lub wi臋ksze w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze ni偶 mleko zwierz臋ce.
Mo偶esz u偶y膰 tych rodzaj贸w mleka ro艣linnego w zale偶no艣ci od wegetaria艅skich przepis贸w, kt贸re serwujesz w swojej restauracji.
Tofu
Tofu jest produktem wytwarzanym z mleka sojowego i soli Nigari, kt贸re poddawane jest procesowi koagulacji. Ma wygl膮d podobny do sera, nie ma smaku i ma lekk膮 konsystencj臋.
Chocia偶 jest to obowi膮zkowy sk艂adnik kuchni japo艅skiej, z biegiem lat sta艂 si臋 jednym z najlepszych zamiennik贸w produkt贸w zwierz臋cych w daniach wegetaria艅skich i wega艅skich.
Nie jest to drogi produkt i jest wszechstronnym po偶ywieniem, wi臋c mo偶e by膰 u偶ywany w pikantnych lub s艂odkich przepisach.
Wodorosty
Niecz臋sto u偶ywa si臋 wodorost贸w jako sk艂adnika wielu potraw, ale jest to produkt, kt贸ry trzeba mie膰 w wegetaria艅skiej restauracji. Mo偶esz wybra膰 pomi臋dzy spirulin膮, wakame, agar-agar lub wodorostami nori, w zale偶no艣ci od przepisu, kt贸ry przygotowujesz.
Wodorosty s膮 wykorzystywane w przepisach takich jak makarony, stir-fry, sushi, wrapy, baza do krokiet贸w, sa艂atki, zupy czy smoothie.
Orzechy i suszone owoce
Orzechy s膮 kolejnym nieodzownym sk艂adnikiem wegetaria艅skiej kuchni restauracyjnej. U偶ywaj r贸偶nych orzech贸w, takich jak orzechy w艂oskie, laskowe, ziemne, migda艂y, nerkowce, pistacje, orzechy makadamia i orzeszki piniowe.
Nale偶y jednak pami臋ta膰 o przestrzeganiu aktualnych przepis贸w dotycz膮cych alergen贸w. Innymi s艂owy, poinformuj swoich go艣ci o potrawach zawieraj膮cych orzechy, aby wiedzieli, 偶e nie powinni dodawa膰 ich do swojego posi艂ku, je艣li s膮 na nie uczuleni.
Dro偶d偶e
Je艣li potrawy wegetaria艅skie i wega艅skie nie s膮 zatwierdzone przez dietetyka, mog膮 nie zawiera膰 odpowiednich warto艣ci od偶ywczych, kt贸rych potrzebuje klient.
Skorzystaj z porady dietetyka i oce艅 wegetaria艅skie przepisy, kt贸re przygotowujesz. Je艣li potrawy nie maj膮 odpowiedniego spo偶ycia sk艂adnik贸w od偶ywczych, dro偶d偶e od偶ywcze s膮 sk艂adnikiem gwiazd.
Dro偶d偶e od偶ywcze to produkt, kt贸ry uzupe艂nia przepisy wegetaria艅skie, uzupe艂niaj膮c ich niedobory witamin, bia艂ek i minera艂贸w.
Dlaczego warto postawi膰 na przepisy wegetaria艅skie?

Od kilku lat ludzie zmieniaj膮 swoje nawyki konsumpcyjne na rzecz dba艂o艣ci o 艣rodowisko i eliminacji zn臋cania si臋 nad zwierz臋tami. Dlatego decyduj膮 si臋 na diet臋 wegetaria艅sk膮 lub wega艅sk膮.
Dzi臋ki w艂膮czeniu opcji wegetaria艅skich oferujesz us艂ug臋, kt贸ra odr贸偶nia Ci臋 od konkurencji. To przynosi wi臋ksze zyski dla Twojego zak艂adu.
Kolejn膮 zalet膮 jest to, 偶e nie potrzebujesz du偶o maszyn do wykonania tych przepis贸w, wi臋cej ni偶 to, co jest ju偶 cz臋艣ci膮 Twojej kuchni. Wystarczy zainwestowa膰 w zakup krajalnicy do warzyw i szatkownicy.
Wreszcie, sk艂adniki, z kt贸rych sk艂ada si臋 ka偶de danie, stanowi膮 oszcz臋dno艣膰 dla restauracji. Warzywa i ro艣liny str膮czkowe s膮 ta艅sze ni偶 produkty zwierz臋ce, wi臋c masz wi臋cej bud偶etu na zakup 偶ywno艣ci wy偶szej jako艣ci.
R贸偶nice mi臋dzy menu wega艅skim a wegetaria艅skim

Potrawy wegetaria艅skie i wega艅skie s膮 przez wielu uwa偶ane za synonimy, podczas gdy w rzeczywisto艣ci s膮 one r贸偶ne. Ka偶dy z tych typ贸w menu serwuje produkty dostosowane do stylu 偶ycia, kt贸remu odpowiada.
Menu wegetaria艅skie nie zawiera czerwonego mi臋sa, drobiu, ryb, owoc贸w morza ani skorupiak贸w. Spo偶ywaj膮 jednak produkty pochodzenia naturalnego, takie jak nabia艂, jaja czy mi贸d.
Z drugiej strony, wega艅skie menu nie zawiera produkt贸w pochodzenia zwierz臋cego, dlatego decyduj膮 si臋 oni na spo偶ywanie ro艣linnych zamiennik贸w tych pokarm贸w
Przyk艂ady da艅 wegetaria艅skich do Twojego menu

Je艣li szukasz inspiracji dla da艅, oto kilka przyk艂ad贸w da艅 wegetaria艅skich do Twojego menu.
Maj膮 r贸偶norodne sk艂adniki – proste do zdobycia – i 艂atwe do przygotowania w kr贸tkim czasie.
艢niadanie
Na 艣niadanie propozycj膮 gastronomiczn膮 s膮 tosty, kt贸rym towarzyszy pasztet z oliwek.
We藕 m艂ynek i umie艣膰 w nim oliwki, z膮bek czosnku, gar艣膰 orzech贸w do wyboru i oliw臋 z oliwek. Zmiksuj, a偶 uzyskasz pasztet i podawaj w ma艂ej miseczce.
Po艂贸偶 kromki chleba na tostach, po艂贸偶 je na talerzu obok pasztetu i gotowe.
Lunch
Na lunch wybierz pyszn膮, zaspokajaj膮c膮 g艂贸d alternatyw臋, tak膮 jak krem z cukinii z grzankami.
Kawa艂ki cukinii, cebul臋, seler i ziemniaki umie艣ci膰 w garnku z wod膮. Doprowadzi膰 do wrzenia, wyj膮膰 z garnka i wla膰 do blendera z odrobin膮 oliwy z oliwek i soli.
Zmiksuj, a偶 uzyskasz kremow膮 konsystencj臋 i podawaj na talerzu. Podawa膰 z grzankami i sokiem wed艂ug upodobania.
Kolacja
Je艣li chodzi o kolacj臋, mo偶esz zaproponowa膰 wegetaria艅skie lub wega艅skie dania dla obozowicz贸w.
Zamiast produkt贸w pochodzenia zwierz臋cego, takich jak tu艅czyk czy szynka, u偶yj tofu, szparag贸w lub karczoch贸w jako ich zamiennik贸w.
Smak b臋dzie tak samo niesamowity, ale upewnij si臋, 偶e produkt nie zawiera 偶ywno艣ci, kt贸re nie s膮 odpowiednie dla tych rodzaj贸w diet.
Na przek膮sk臋
Patatas bravas to doskona艂a propozycja na przek膮sk臋 w ramach menu wegetaria艅skiego, wed艂ug oryginalnego przepisu.
Jednak w przypadku wegan sprawa wygl膮da inaczej. We藕 misk臋 i namocz w niej nasiona lnu.
Gdy pojawi si臋 galaretowata masa, dodajemy 艂y偶k臋 sto艂ow膮 oliwy z oliwek i mieszamy, a偶 nabierze konsystencji majonezu. Na koniec dodaj posiekany czosnek i wyci艣ni臋ty sok z cytryny, aby uzyska膰 wi臋cej smaku.
Idealne produkty dla restauracji wegetaria艅skich

Restauracje wegetaria艅skie potrzebuj膮 zastawy sto艂owej, kt贸ra uzupe艂nia ich misj臋: by膰 aktywn膮 cz臋艣ci膮 dbania o 艣rodowisko.
Dlatego w naszym sklepie internetowym Monouso znajd膮 Pa艅stwo r贸偶norodne produkty gastronomiczne ulegaj膮ce biodegradacji.
Biodegradowalne p艂yty
Jako pierwsz膮 opcj臋 proponujemy Pa艅stwu talerze biodegradowalne. Do ich produkcji u偶ywa si臋 takich materia艂贸w jak wyt艂oczyny z trzciny cukrowej, li艣cie palmowe, pulpa pszenna, drewno, karton i papier.
Ca艂a sekcja talerzy biodegradowalnych ma niesko艅czone mo偶liwo艣ci kszta艂t贸w, kolor贸w i form. Ponadto, niekt贸re z nich s膮 dostosowane do potrzeb klienta z r贸偶nymi motywami.
P艂yty te potrzebuj膮 od 30 dni do kilku miesi臋cy, aby w pe艂ni si臋 roz艂o偶y膰, w przeciwie艅stwie do p艂yt plastikowych, kt贸rych rozk艂ad mo偶e trwa膰 setki lat.
Biodegradowalne torby
Biodegradowalne miski wykonane s膮 z bambusa, kartonu, li艣ci palmowych, trzciny cukrowej, orzech贸w kokosowych lub chinetu.
S膮 solidne i maj膮 elegancki wygl膮d, kt贸ry doskonale uzupe艂nia platerowanie.
Po ich zako艅czeniu mo偶na je wykorzysta膰 jako kompost i rozpocz膮膰 proces rozk艂adu.
Biodegradowalne sztu膰ce
Biodegradowalne sztu膰ce wykonane s膮 z li艣ci palmowych, trzciny cukrowej, drewna i papieru z recyklingu.
W katalogu mo偶na wybiera膰 spo艣r贸d 艂y偶ek, widelc贸w, no偶y, 艂y偶eczek deserowych i szpikulc贸w.