Koszty sta艂e restauracji: poznaj je, opanuj i zredukuj

Koszty sta艂e restauracji: poznaj je, opanuj i zredukuj.

Znajomo艣膰 koszt贸w sta艂ych restauracji jest niezb臋dna do w艂a艣ciwego zarz膮dzania biznesem.

Koszty te obejmuj膮 wa偶ne dla restauracji wydatki, kt贸rych nie mo偶na pomin膮膰.

Opr贸cz koszt贸w sta艂ych restauracji, istniej膮 inne rodzaje koszt贸w, kt贸re powiniene艣 zna膰 jako mened偶er biznesu.

Na czym polegaj膮 poszczeg贸lne rodzaje koszt贸w, jakie wydatki wchodz膮 w ich sk艂ad i jakie dzia艂ania pomog膮 Ci je zredukowa膰. Odkryj to wszystko w tym artykule i przygotuj si臋 na zwi臋kszenie zysk贸w swojej restauracji.

Koszty sta艂e restauracji: koszty bezpo艣rednie i po艣rednie

Koszty sta艂e restauracji: koszty bezpo艣rednie i po艣rednie

Koszty sta艂e restauracji to te wydatki, kt贸re musz膮 by膰 poniesione, aby biznes m贸g艂 prawid艂owo funkcjonowa膰.

Restauracja zawsze musi ponosi膰 te koszty, niezale偶nie od zysk贸w, jakie uzyska艂a lub nie uzyska艂a.

Te sta艂e koszty restauracji dziel膮 si臋 na koszty bezpo艣rednie i po艣rednie.

Po艣rednio

Jakie s膮 koszty po艣rednie restauracji?

S膮 to te, kt贸re nie s膮 wyra藕nie zawarte w zakupie produkt贸w potrzebnych do wykonania ka偶dego dania w Twoim menu.

Obejmuj膮 one p艂atno艣ci podatkowe, wydatki administracyjne i finansowe oraz wynagrodzenia kierownik贸w i mened偶er贸w.

Czasami obejmuj膮 one r贸wnie偶 op艂aty za media, takie jak pr膮d, internet czy telefon.

Bezpo艣rednio

S膮 to wydatki ponoszone przez restauracj臋, aby mog艂a ona oferowa膰 swoje us艂ugi. Konkretnie, s膮 to te, kt贸re s膮 generowane z zakupu produkt贸w, kt贸re trzeba zaoferowa膰 swoje produkty.

Do bezpo艣rednich koszt贸w sta艂ych restauracji nale偶膮 surowce, zap艂ata za niekt贸re us艂ugi oraz robocizna do przygotowania potraw.

Czy wszystkie koszty s膮 sta艂e?

Czy wszystkie koszty s膮 sta艂e?

Chocia偶 istniej膮 sta艂e koszty prowadzenia restauracji, nies膮 to jedyne koszty zwi膮zane z prowadzeniem dzia艂alno艣ci.

W zale偶no艣ci od sprzeda偶y, jaka wyst臋puje w przedsi臋biorstwie, dzieli si臋 je na koszty sta艂e lub zmienne.

Poprawiono

Koszty sta艂e restauracji to takie, kt贸re pomimo zmiennych ruch贸w sprzeda偶y pozostaj膮 na tym samym poziomie.

Czynsz za wynajem lokalu, wyp艂ata wynagrodze艅, robocizna, podatki komunalne i szkolenie personelu to niekt贸re z koszt贸w sta艂ych.

Zmienne

Je艣li chodzi o koszty zmienne restauracji, to s膮 one takie, kt贸re zmieniaj膮 si臋 w zale偶no艣ci od sprzeda偶y, jak膮 prowadzi restauracja , wi臋c mog膮 by膰 mniejsze lub wi臋ksze ni偶 za pierwszym razem.

Do g艂贸wnych koszt贸w zmiennych restauracji nale偶y zakup surowc贸w, op艂acenie us艂ug oraz dodatkowej si艂y roboczej, niezb臋dnej w przypadku organizacji imprez wewn膮trz i na zewn膮trz lokalu.

P贸艂sta艂e i p贸艂zmienne koszty prowadzenia restauracji

Cz臋艣ciowo sta艂e i cz臋艣ciowo zmienne koszty restauracji

W restauracjach istniej膮 r贸wnie偶 wydatki, kt贸re nie s膮 uj臋te w klasyfikacji jako sta艂e lub zmienne, poniewa偶 s膮 one cz臋艣ci膮 obu tych kategorii.

Wydatki te znane s膮 jako p贸艂sta艂e i p贸艂zmienne koszty restauracji.

Koszty cz臋艣ciowo sta艂e

Koszty cz臋艣ciowo sta艂e maj膮 t臋 cz臋艣膰, kt贸ra nie zmienia si臋 w zale偶no艣ci od funkcjonowania restauracji. M贸wimy o minimum, kt贸re jest niezale偶ne od tego, jak zmienia si臋 aktywno艣膰.

Us艂ugi takie jak woda, energia i gaz s膮 cz臋艣ciowo sta艂ymi kosztami restauracji.

Koszty cz臋艣ciowo zmienne

W tego typu kosztach zazwyczaj nie ma waha艅, chyba 偶e restauracja przekroczy wolumen swojej dzia艂alno艣ci.

Przyk艂adem kosztu p贸艂zmiennego w restauracji jest wynaj臋cie dodatkowego personelu, niezb臋dnego do obs艂ugi klient贸w, gdy zak艂ad ma wszystkie sto艂y pe艂ne i nie ma wystarczaj膮cej liczby pracownik贸w obs艂ugi, kt贸rzy mogliby si臋 nimi zaj膮膰.

Tego typu koszty nale偶y bra膰 pod uwag臋 szczeg贸lnie w sezonach wakacyjnych: letnim lub podczas tradycyjnych 艣wi膮t.

Koszty dotycz膮ce przysz艂o艣ci i przesz艂o艣ci

Koszty dotycz膮ce przysz艂o艣ci i przesz艂o艣ci

Koszty historyczne i standardowe to narz臋dzia, kt贸re pozwol膮 Ci mie膰 kontrol臋 nad finansami restauracji w przysz艂o艣ci.

Pomimo r贸偶nych termin贸w, przy obliczaniu standardowego ci臋cia bierze si臋 pod uwag臋 ci臋cie historyczne.

Zobaczmy, jakiemu przypadkowi odpowiada ka偶dy z nich.

Historyczny

Koszty historyczne pozwalaj膮 przewidzie膰, jak b臋d膮 wygl膮da艂y finanse restauracji w przysz艂o艣ci, na podstawie koszt贸w bie偶膮cych.

Aby dokona膰 szacunk贸w koszt贸w historycznych, nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋 wydatki administracyjne i finansowe, zyski i inne interesuj膮ce informacje zawarte w ksi臋gach rachunkowych lub fakturach.

Standard

Koszty standardowe restauracji to koszty, kt贸re s膮 przewidywane na kolejne miesi膮ce, kwarta艂y lub semestry.

W celu ustalenia koszt贸w standardowych konieczne jest posiadanie koszt贸w historycznych, tak aby by艂y one na nich oparte i nie r贸偶ni艂y si臋 znacznie.

Jak obni偶y膰 koszty sta艂e restauracji?

Jak obni偶y膰 koszty sta艂e restauracji?

Koszty sta艂e restauracji, wbrew temu co my艣lisz, mo偶na zredukowa膰. Oto kilka wskaz贸wek, jak je kontrolowa膰 i ogranicza膰.

Zaw臋藕 swoje menu

Menu restauracji nie musi mie膰 kilku stron da艅 i napoj贸w, aby by艂o najlepsze

Wskazane jest, aby menu Twojej restauracji zawiera艂o wyb贸r da艅, kt贸re charakteryzuj膮 si臋 jako艣ci膮 i oryginalno艣ci膮.

We藕 pod uwag臋 dania, kt贸re s膮 sukcesem sprzeda偶owym w biznesie, te kt贸re oferuj膮 Ci najlepsz膮 rentowno艣膰 i zostaw je w swoim menu.

Tworzenie i promowanie wykorzystania kart technicznych

Utw贸rz i wype艂nij karty danych technicznych dla ka偶dego dania, kt贸re jest cz臋艣ci膮 menu.

Dzi臋ki zastosowaniu tych kart technicznych swoich da艅 mo偶esz obni偶y膰 koszty sta艂e szkole艅, poniewa偶 wszystko b臋dzie odpowiednio udokumentowane.

Kupuj bezpo艣rednio

Nie korzystaj z us艂ug os贸b trzecich w celu nabycia produkt贸w, 偶ywno艣ci i sk艂adnik贸w potrzebnych do przygotowania da艅 z Twojego menu.

Kupuj bezpo艣rednio od dostawcy. W ten spos贸b unikasz p艂acenia prowizji za zarz膮dzanie us艂ugami i zakupami dla Ciebie.

Zadbaj o swoich dostawc贸w

Mie膰 harmonijne i pe艂ne zaufania relacje z ka偶dym dostawc膮 restauracji. Musisz dba膰 o nich z tak膮 sam膮 intensywno艣ci膮, z jak膮 dbasz o swoich klient贸w.

Maj膮c dobre relacje z nimi, zagwarantujesz wysokiej jako艣ci surowce, kt贸rych potrzebuje restauracja, w przyst臋pnych cenach.

Zadbaj o swoje zapasy

Codziennie kontroluj produkty, kt贸re przychodz膮 i wychodz膮 z zapas贸w , aby zapewni膰, 偶e zawsze masz surowce, kt贸rych potrzebujesz w restauracji.

W tej kontroli nale偶y zarz膮dza膰 datami wa偶no艣ci ka偶dego produktu i ilo艣ci膮, kt贸ra jest u偶ywana w ci膮gu dnia.

W ten spos贸b mo偶na skontaktowa膰 si臋 z dostawc膮, gdy naprawd臋 potrzebujesz i nie kupowa膰 niczego, czego nie potrzebujesz.

Z drugiej strony, metoda ta jest idealna, aby mie膰 kontrol臋 nad wykorzystaniem surowc贸w i zapobiec ich marnotrawieniu.

Por贸wnaj si臋 z konkurencj膮

Przyjrzyj si臋 ofertom firm konkurencyjnych i podkre艣l, czym si臋 od nich r贸偶nisz . Ten punkt pomo偶e Ci wprowadzi膰 ulepszenia w obs艂udze restauracji.

Jest to r贸wnie偶 korzy艣膰, je艣li chodzi o osi膮ganie porozumie艅 z dostawcami na zakup surowc贸w, pokazuj膮c oferty konkurencji i uzyskanie rabat贸w, kt贸re korzystaj膮 obie strony w cenach.

Uczy艅 z marketingu cyfrowego swojego wielkiego sprzymierze艅ca

Postaw na marketing cyfrowy. Jest to idealny partner, aby Twoja restauracja sta艂a si臋 znana.

Aby to zrobi膰, pomy艣l o strategiach reklamowania swojej restauracji w sieciach spo艂eczno艣ciowych, wyszukiwarkach, reklamach na stronach internetowych os贸b trzecich lub poprzez e-mail marketing.

A co z sieciami spo艂eczno艣ciowymi? Oczywi艣cie! Uwzgl臋dnij je w swoich dzia艂aniach Digital Marketingowych

Popraw sta艂e koszty zakupu produkt贸w dla Twojej restauracji

Zwi臋kszenie koszt贸w sta艂ych zakupu produkt贸w dla Twojej restauracji

Opr贸cz posiadania dobrego dostawcy na zakup 偶ywno艣ci do przygotowania posi艂k贸w, potrzebujesz takiego, kt贸ry ma zastaw臋 sto艂ow膮, kt贸ra poprawi koszty sta艂e Twojej restauracji.

W Monouso, naszym sklepie internetowym, znajdziesz niezawodnego dostawc臋 z produktami wysokiej jako艣ci i sprawnymi dostawami w ci膮gu kilku dni.

Na naszej stronie internetowej maj膮 Pa艅stwo do dyspozycji niezb臋dn膮 zastaw臋 sto艂ow膮 oraz pojemniki na 偶ywno艣膰, za pomoc膮 kt贸rych mo偶na poda膰 ka偶de danie z menu, przeznaczone do konsumpcji przez klient贸w zar贸wno wewn膮trz jak i na zewn膮trz lokalu.

Najlepsze jest to, 偶e ka偶dy produkt jest dost臋pny w rozmiarach, kolorach, kszta艂tach i ilo艣ciach, kt贸re dostosuj膮 si臋 do Twojej restauracji.

Odwied藕 nas i odkryj r贸偶norodno艣膰 produkt贸w, kt贸re mamy dla Twojej restauracji.

FAQ

Jakie s膮 koszty sta艂e restauracji?

Mo偶emy wyr贸偶ni膰 koszty bezpo艣rednie i po艣rednie. Koszty bezpo艣rednie to te, z kt贸rymi restauracja musi si臋 zmierzy膰, aby m贸c oferowa膰 swoje us艂ugi. Koszty po艣rednie to takie, kt贸re nie dotycz膮 wy艂膮cznie nabycia produkt贸w niezb臋dnych do przygotowania potraw z menu.

Co to s膮 koszty p贸艂sta艂e?

S膮 to takie, kt贸re s膮 minimalne, niezale偶ne od dzia艂alno艣ci. Na przyk艂ad woda, energia i gaz.

Jak ograniczy膰 koszty sta艂e restauracji?

Koszty sta艂e restauracji mo偶na ograniczy膰 ograniczaj膮c menu, tworz膮c i promuj膮c korzystanie z kart technicznych, unikaj膮c po艣rednik贸w, dbaj膮c o dostawc贸w, dbaj膮c o stany magazynowe i stawiaj膮c na Marketing.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Scroll to Top