Czy kiedykolwiek zastanawiali艣cie si臋, czy jest jaki艣 pow贸d, dla kt贸rego pizze s膮 okr膮g艂e, a nie kwadratowe? By膰 mo偶e znasz koncepcj臋 dystrybucji lub nie, ale nie jest to jedyny pow贸d, dla kt贸rego ulubiony chleb na 艣wiecie ma taki kszta艂t, jaki ma.
Z tego powodu, w Monouso postanowili艣my podsumowa膰 g艂贸wne powody, dla kt贸rych pizza ma sw贸j gwiezdny kszta艂t. Kontynuujemy?
Dlaczego okr膮g艂e pizze i kwadratowe pude艂ka
Pizze s膮 okr膮g艂e wed艂ug prostej matematyki: gdyby pizza by艂a tr贸jk膮tna, trudniej by艂oby trzyma膰 j膮 w pude艂ku, nie wspominaj膮c o tym, 偶e jej pieczenie by艂oby do艣膰 nier贸wne, nie wspominaj膮c o jej kawa艂kach. Z drugiej strony, gdyby by艂o to kwadratowe jak pude艂ko, by艂oby tak samo z rogami.
Ten szczeg贸lny kszta艂t pozwala mu na r贸wnomierne odbieranie ciep艂a w piecu; podobnie mo偶na go pokroi膰 na cztery, osiem, a nawet 16 dok艂adnie r贸wnych cz臋艣ci. Okr膮g艂y kszta艂t jest r贸wnie偶 艂atwiejszy w obs艂udze przez pizzeri臋 i doskonale pasuje do kwadratowego pude艂ka.
I to wszystko? Oczywi艣cie, 偶e nie, s膮 inne powody.
Kr贸tka historia, dlaczego pizza jest okr膮g艂a
Historia s艂ynnej pizzy si臋ga do staro偶ytnej Grecji. Zgodnie z tradycj膮 to w艂a艣nie Krete艅czycy mieli wspania艂y pomys艂 na ulepszenie chleba pita poprzez rozprowadzanie na nim sos贸w i przypraw. Te skromne pocz膮tki da艂y neapolita艅czykom podstaw臋 do stworzenia dobrze znanej potrawy, kt贸r膮 cieszymy si臋 dzisiaj.
Z jednej strony, chleb pita zawsze by艂 okr膮g艂y, i to jest pierwszy precedens w艂oskiego odniesienia. Z drugiej strony, Neapolczycy odkryliby jak zr贸wnowa偶one mo偶e by膰 pieczenie podczas robienia okr膮g艂ych pizz.
Dzi艣, ze wzgl臋du na ich ogromn膮 komercjalizacj臋, pizzerie ujawni艂y, jak dochodowy jest system kwadratowych pude艂ek, nie wspominaj膮c ju偶 o tym, 偶e wynik okr膮g艂ej pizzy jest niezaprzeczalny.
I wszystkie pizze s膮 okr膮g艂e?
Odpowied藕 brzmi: nie. Nast臋pnie przyjrzymy si臋 niekt贸rym z najbardziej znanych wyj膮tk贸w okr膮g艂ej pizzy. Chocia偶 nie s膮 one tradycyjne, maj膮 te same sk艂adniki i metody przygotowania, wi臋c mo偶na je zaliczy膰 do takich. Nie przegap ich pr贸by!
- Calzone: prawdopodobnie najbardziej znana sprawa. Sk艂ada si臋 z ciasta w kszta艂cie p贸艂ksi臋偶yca wype艂nionego klasycznymi sk艂adnikami. Jak to zwykle bywa w przypadku znanych da艅, ma niewyczerpan膮 ilo艣膰 wariant贸w.
- Focaccia: Czy uwa偶asz, 偶e kwadratowe pizze nie by艂y udane? Mylisz si臋. Ta pizza jest symbolem kuchni w艂oskiej od wiek贸w. Jego podstawowe sk艂adniki to oregano, cebula i parmezan.
- Stromboli: to jest do艣膰 szczeg贸lny przypadek. Sk艂ada si臋 z d艂ugiego ciasta, znacznie bardziej przypominaj膮cego nadziewany chleb pleciony. Jego sk艂adniki nale偶膮 do najbardziej zr贸偶nicowanych na ca艂ym 艣wiecie, ale nigdy nie mo偶e zabrakn膮膰 sera mozzarella.
Pizza jest bez w膮tpienia najbardziej znanym i cenionym daniem ludzko艣ci. W ci膮gu ostatnich wiek贸w podbi艂 nasze 偶o艂膮dki autentycznymi i urzekaj膮cymi smakami. Na co czekasz? Ciesz si臋 teraz wszystkimi jego odmianami. Bon appetit!