Poszczeg贸lne zapiekanki s膮 narz臋dziami kuchennymi, kt贸re podkre艣laj膮 elementy przygotowywanej przez Ciebie potrawy i nadaj膮 jej lepsz膮 prezentacj臋.
S膮 one 艂atwe w u偶yciu, poniewa偶 mo偶na je zabra膰 do pieca, aby ugotowa膰 jedzenie, i s膮 tak wygodne, 偶e mog膮 by膰 u偶ywane do serwowania 偶ywno艣ci w ma艂ych zapiekankach jako ich 藕r贸d艂o.
Z kolei, przy u偶yciu zapiekanek, pomiar porcji, kt贸re reprezentuj膮 dania w menu jest wygodniejszym zadaniem.
Niezale偶nie od tego, czy przygotowujesz przystawk臋, przystawk臋, przystawk臋 czy deser, indywidualne cazuelitas s膮 doskona艂ym wyborem do przygotowania lub poszycia.
Dowiedz si臋 wi臋cej o tym, jak mo偶esz u偶ywa膰 poszczeg贸lnych patelni z tymi 20 prostymi przepisami, kt贸re twoja rodzina i przyjaciele b臋d膮 kocha膰.
Grzybek w sosie piwowarskim

Gotowane grzyby w sosie piwowarskim s膮 pomys艂ow膮 alternatyw膮 dla chleba, jako przystawka lub uzupe艂nienie dania g艂贸wnego.
Do przygotowania tej prezentacji grzyb贸w potrzebne jest 600 gram贸w grzyb贸w, skrobia kukurydziana, z膮bki czosnku, dwie szalotki, pieprz, s贸l, tymianek, woda, oliwa z oliwek extra virgin i piwo (je艣li jest lepiej blondynk膮).
Grzyby nale偶y umy膰, a ewentualne zabrudzenia i zabrudzenia usun膮膰 ca艂kowicie, aby poci膮膰 je na julienne. Gdy sko艅czysz z grzybami, usu艅 sk贸r臋 z szalotki i z膮bk贸w czosnku.
Szalotk臋 pokroi膰 w kostk臋 i umie艣ci膰 na ma艂ej patelni z grzybami i z膮bkami czosnku, a偶 si臋 zarumieni. Nast臋pnie poda膰 oliw臋 z oliwek, s贸l, pieprz, kilka ga艂膮zek tymianku i piwo.
Piwo zacznie si臋 gotowa膰 i zmniejsza膰, wi臋c czas doda膰 rozpuszczon膮 w niewielkiej ilo艣ci wody skrobi臋 kukurydzian膮, w艂o偶y膰 j膮 do ma艂ej zapiekanki i poczeka膰, a偶 sos grzybowy zg臋stnieje.
Grzyby mo偶na podawa膰 w zapiekance, kt贸ra zosta艂a u偶yta do ich przyrz膮dzenia, w przypadku gdy s膮 spo偶ywane jako przystawka lub podawane bezpo艣rednio w daniu g艂贸wnym.
Toast francuski z d偶ememem

Tosty francuskie s膮 idealne na 艣niadanie, brunch lub lekk膮 przek膮sk臋. S膮 艂atwe w przygotowaniu i nigdy nie wychodz膮 z mody ze wzgl臋du na swoj膮 wszechstronno艣膰.
Do jego przygotowania potrzebne s膮: chleb francuski pokrojony w 12 kromek, d偶em, mleko odt艂uszczone, mas艂o, cukier, sze艣膰 jaj, esencja waniliowa, spray olejowy i orzechy do smaku.
Rozsmarowa膰 12 kromek chleba z mas艂em i umie艣ci膰 je – stron膮 ma艣lan膮 do do艂u – w ma艂ym naczyniu do zapiekania.
We藕 misk臋 i wymieszaj sze艣膰 jajek z 艂y偶eczk膮 esencji waniliowej, dwiema fili偶ankami odt艂uszczonego mleka i trzeci膮 fili偶ank膮 cukru.
Pokry膰 kromki chleba na patelni mas膮 jajeczn膮, przykry膰 i sch艂odzi膰 przez osiem godzin.
Po o艣miu godzinach w艂o偶y膰 patelni臋 do piekarnika i piec tost przez 45 minut w temperaturze 180 掳C.
Krewetka rumiankowa

Krewetki rumiankowe to danie pe艂ne smak贸w, a gdy s艂u偶膮 jako przystawka, pozostawiaj膮 wiele do 偶yczenia go艣ciom na daniu g艂贸wnym.
Przygotowane s膮 z 500 gramami krewetek bez sk贸rki, trzema z膮bkami czosnku, 40 gramami szynki Serrano, oliw膮 z oliwek extra virgin, winem manzanilla, bulionem rybnym, pietruszk膮, cebul膮 Figueras, skrobi膮 kukurydzian膮, sol膮, pieprzem i traw膮 cytrynow膮.
We藕 cebul臋 i pokr贸j j膮 w ma艂e kostki, a tak偶e obierz i pokr贸j czosnek w ma艂e plastry. Konieczne jest r贸wnie偶 pokrojenie pietruszki na ma艂e kawa艂ki.
Rozgrza膰 patelni臋 z odrobin膮 oliwy z oliwek, aby doda膰 czosnek, pokrojon膮 cebul臋 i odrobin臋 soli. Gdy zobaczysz, 偶e cebula jest mi臋kka, podaj 200 mililitr贸w wina manzanilla i 100 mililitr贸w wywaru rybnego.
Gdy mieszanka na patelni zaczyna si臋 gotowa膰, przygotowuje mieszank臋 10 gram贸w skrobi kukurydzianej w 100 mililitrach surowca rybnego.
Jak tylko zacznie si臋 gotowa膰, czas poda膰 na patelni mieszank臋 skrobi kukurydzianej, posiekan膮 pietruszk臋 i p贸艂 艂y偶ki trawy cytrynowej.
Gdy mieszanka ma g臋st膮 konsystencj臋, nale偶y u艂o偶y膰 krewetki, pokrojon膮 w kostk臋 szynk臋 Serrano, troch臋 soli i pieprzu. Gotowa膰 przez oko艂o pi臋膰 do dziesi臋ciu minut i zdj膮膰 z ognia.
Podawa膰 w pojedynczych zapiekankach i udekorowa膰 pietruszk膮 lub odrobin膮 oliwy z oliwek z pierwszego t艂oczenia ekstra.
Gulasz bekonowy z serem i cebul膮

Ten gulasz ma imponuj膮c膮 kombinacj臋 smak贸w i jest daniem, kt贸re mo偶e by膰 serwowane na popo艂udnie z przyjaci贸艂mi.
Potrzebna jest s贸l, dwa z膮bki czosnku, sze艣膰 plastr贸w boczku, gotowane ziemniaki pokrojone w kostk臋, cztery rodzaje sera pokrojonego na kawa艂ki, pieprz, p贸艂 fili偶anki kwa艣nej 艣mietany, jedna cebula Figueras, zupa grzybowa i spray olejowy.
Na patelni ugotowa膰 wszystkie sze艣膰 plastr贸w boczku, a偶 b臋d膮 chrupi膮ce i pokroi膰 na 艣rednie kawa艂ki. Na tej samej patelni umie艣ci膰 posiekan膮 cebul臋 i czosnek, a偶 do ugotowania.
Do tej patelni dodamy tak偶e pokrojone w kostk臋 ziemniaki, pokrojony boczek, jedn膮 czwart膮 pokrojonego sera, zup臋 grzybow膮, kwa艣n膮 艣mietan臋, troch臋 soli i jeden pieprz.
Po zintegrowaniu wszystkich tych sk艂adnik贸w, podaj je w naczyniu 偶aroodpornym, nasmarowanym sprayem do gotowania, przykryj reszt膮 grubego sera i przykryj warstw膮 folii aluminiowej.
Gotowa膰 w temperaturze 180掳C przez 30 minut i podawa膰 kawa艂ki gulaszu w pojedynczych zapiekankach.
Ma艂偶e ze szparagami w pojedynczych zapiekankach

To danie nie ma wi臋kszych trudno艣ci w przygotowaniu ani wielu sk艂adnik贸w, ale mieszanka jego smak贸w sprawia, 偶e jest to danie wyj膮tkowe.
Do jego przygotowania potrzeba 500 gram贸w ma艂偶y, imbiru, wina rumiankowego, soli, pieprzu, nasion sezamu, sze艣ciu z膮bk贸w czosnku, sosu sojowego, oliwy z oliwek i p臋czka szparag贸w.
Namoczy膰 ma艂偶e w osolonej wodzie na p贸艂 godziny, aby usun膮膰 wszelkie zabrudzenia wewn膮trz. W mi臋dzyczasie pokroi膰 szparagi na 艣rednie kawa艂ki, zetrze膰 imbir i obra膰 z膮bki czosnku, aby pokroi膰 je w ma艂e plastry.
Po zako艅czeniu krojenia, podgrza膰 patelni臋 z odrobin膮 oliwy z oliwek, aby posmarowa膰 czosnek, imbir, nasiona sezamu i kawa艂ki szparag贸w.
Kiedy szparagi zostan膮 ugotowane wed艂ug w艂asnego upodobania, nale偶y doda膰 ma艂偶e, 25 mililitr贸w sosu sojowego i 50 mililitr贸w wina manzanilla. Nale偶y przykry膰 patelni臋, aby ma艂偶e mog艂y si臋 lepiej otworzy膰 i gotowa膰.
Podawaj ma艂偶e ze szparagami w ma艂ej zapiekance i udekoruj ga艂膮zk膮 kolendry lub pietruszki.
Ogr贸d Lasagna

Jest to idealna adaptacja lasagny dla wegetarian, a tak偶e doskona艂e 藕r贸d艂o sk艂adnik贸w od偶ywczych i przyci膮ga uwag臋 dzieci swoimi 偶ywymi kolorami.
Potrzebujesz posiekanego czosnku, 12 talerzy lasagny, dwie fili偶anki posiekanej cebuli, 230 gram贸w broku艂贸w, 230 gram贸w zielonej i 偶贸艂tej cukini, 230 gram贸w marchwi i 300 gram贸w posiekanego szpinaku.
Ponadto potrzebujesz p贸艂 fili偶anki m膮ki uniwersalnej, trzy i p贸艂 fili偶anki chudego mleka, 110 gram贸w tartego parmezanu, 260 gram贸w sera mozzarella, jedn膮 fili偶ank臋 twarogu, soli i pieprzu.
Znajd藕 du偶膮 patelni臋 i podgrzej odrobin膮 oliwy z oliwek. Jak tylko poczujesz, 偶e ca艂kowicie si臋 rozgrza艂a, po艂贸偶 kawa艂ki zielonej i 偶贸艂tej cukinii i gotuj a偶 b臋d膮 z艂ote.
Na innej patelni, gotuj marchewk臋 i broku艂y przez oko艂o pi臋膰 minut, aby sta艂y si臋 delikatne. Kiedy sko艅czysz sma偶enie, dodaj cebul臋 i powt贸rz proces, a偶 si臋 zarumieni.
W 艣redniej misce wymiesza膰 p贸艂 fili偶anki m膮ki i powoli wla膰 mleko. Wla膰 mieszanin臋 do ma艂ego garnka, miesza膰 a偶 zg臋stnieje i wy艂膮czy膰 p艂omie艅.
Do tej mieszanki nale偶y doda膰 p贸艂 fili偶anki parmezanu, pieprzu, soli i wymiesza膰 do uzyskania g艂adkiej masy.
W osobnej misce wymiesza膰 fili偶ank臋 twarogu z po艂ow膮 fili偶anki sera mozzarella i odstawi膰.
Form臋 posmarowa膰 sprayem do gotowania i roz艂o偶y膰 warstw臋 szpinaku na dnie, u艂o偶y膰 cztery talerze lasagne, poda膰 troch臋 twarogu i mieszank臋 mozzarelli, mieszank臋 warzywn膮 i troch臋 wi臋cej szpinaku.
Powt贸rzy膰 proces sk艂adania lasagny ogrodowej, przykrywaj膮c ostatnie cztery p艂ytki lasagny i przykrywaj膮c je po艂ow膮 kubka sera mozzarella i po艂ow膮 kubka parmezanu.
Przykry膰 patelni臋 foli膮 aluminiow膮 i piec lasagne przez 20 minut w temperaturze 190掳 Celsjusza.
Ka艂amarnica w sosie Albari帽o z cebul膮

To danie sk艂ada si臋 z jednego z rozkoszy morza z ma艂ymi kawa艂kami szynki, po艂膮czonego z bogatym smakiem Albari帽o.
Do tego przepisu potrzebne s膮 dwie czerwone cebule, pietruszka, pieprz, 200 gram贸w albari帽o, 60 gram贸w pokrojonej w kostk臋 szynki Serrano, 500 gram贸w kalmar贸w, oliwa z oliwek, 艂y偶eczka Jang na wok i s贸l.
Zdejmij sk贸rk臋 z cebuli i pokr贸j j膮 na paski julienne. Rozgrza膰 patelni臋 z odrobin膮 oliwy z oliwek, aby ugotowa膰 cebul臋 z odrobin膮 soli, a偶 stanie si臋 z艂ota.
Oczy艣ci膰 ka艂amarnic臋 bez usuwania sk贸ry i poci膮膰 na 艣rednie pier艣cienie. Gdy cebula zacznie br膮zowie膰, umie艣膰 pier艣cienie ka艂amarnicy i podaj albari帽o.
Umie艣膰 p艂omie艅 wysokiej patelni tak, aby wyparowa艂 alkohol z albari帽o i mo偶esz doda膰 艂y偶k臋 Jang i wymiesza膰.
Wy艂膮czy膰 ogie艅, doda膰 pokrojon膮 w kostk臋 szynk臋, posiekan膮 natk臋 pietruszki i wymiesza膰 wszystkie sk艂adniki.
Podawa膰 w pojedynczych zapiekankach, aby u艂atwi膰 jedzenie i do艂膮czy膰 kilka kromek chleba.
Ro艣lina ober偶yny Parmezan

Bak艂a偶an z parmezanem to kolejny klasyk kuchni, kt贸ry warto przygotowa膰, aby zaskoczy膰 przyjaci贸艂 i rodzin臋.
Do tego preparatu potrzebne s膮 dwa bak艂a偶any pokrojone w poprzek, cztery puszki sosu pomidorowego, dwie z膮bki czosnku, puszka ca艂ych pomidor贸w, puszka pasty pomidorowej i p贸艂 fili偶anki bia艂ego wytrawnego wina.
Powiniene艣 mie膰 r贸wnie偶 bazyli臋, oregano, 2 uncje sera mozzarella, 膰wier膰 fili偶anki parmezanu, 膰wier膰 fili偶anki wody, trzy bia艂ka jajka, bu艂k臋 tart膮 i spray do gotowania.
Wino, bazyli臋, oregano, z膮bki czosnku, ca艂e pomidory, koncentrat pomidorowy i puszki sosu pomidorowego wk艂adamy do garnka, a偶 zacznie si臋 gotowa膰. Zmniejszy膰 ogie艅, gotowa膰 przez 20 minut i odstawi膰.
We藕 jeden z kawa艂k贸w bak艂a偶ana i przykryj go wod膮 w misce na 30 minut. Po jego wyj臋ciu nale偶y usun膮膰 nadmiar wody przy pomocy r臋cznika papierowego i powt贸rzy膰 procedur臋 z pozosta艂ymi kawa艂kami bak艂a偶ana.
W misce zmieszaj 膰wier膰 szklanki wody z bia艂kami jaj, a w p艂ytkim naczyniu wymieszaj bu艂k臋 tart膮 z parmezanem.
Pokry膰 jedn膮 z cz臋艣ci bak艂a偶ana mieszank膮 bia艂ka jaja i bu艂k膮 tart膮. Po zako艅czeniu, po艂贸偶 cz臋艣ci bak艂a偶ana na tacy.
Na blach臋 do pieczenia wla膰 po艂ow臋 przygotowanego sosu pomidorowego, po艂o偶y膰 warstw臋 bak艂a偶ana, warstw臋 sera mozzarella, kolejn膮 warstw臋 sosu, kolejn膮 bak艂a偶ana i ostatni膮 warstw臋 sera.
Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180掳 C, a偶 do ca艂kowitego roztopienia sera.
Podawa膰 w ma艂ej indywidualnej zapiekance i udekorowa膰 odrobin膮 parmezanu lub oregano.
Jajko z sobrassad膮 gotowane w piekarniku w pojedynczych zapiekankach

Jajko z sobrasad膮 jest funkcjonalnym przepisem na 艣niadanie w wyj膮tkowy dzie艅. Ta receptura ma kremow膮 konsystencj臋, kt贸ra sprawia, 偶e nie mo偶na si臋 jej oprze膰, a tym bardziej, gdy towarzyszy jej dobry chleb.
Do zrobienia jajka z sobrassad膮 dla czterech os贸b potrzebne jest osiem jajek, 艣wie偶y szczypiorek, 80 gram贸w sobrassady, 100 gram贸w 艣mietany, 400 gram贸w 艣mietany, s贸l, pieprz i oliwa z oliwek extra virgin.
W艂膮czy膰 piekarnik i ustawi膰 temperatur臋 na 170掳 C. Umie艣膰 g艂臋bok膮 tac臋 przykryt膮 do po艂owy wod膮, aby ugotowa膰 jajka w bain-marie.
We藕 cztery ma艂e pojedyncze zapiekanki, w艂贸偶 do ka偶dej z nich po dwa jajka i dodaj troch臋 soli i pieprzu.
艢mietan臋, 艣mietan臋 i sobrassad臋 podajemy w kawa艂kach w misce do mieszania. Podawa膰 mieszank臋 r贸wnomiernie w ma艂ych zapiekankach, bez dotykania 偶贸艂tek.
Szczypiorek pokroi膰 na bardzo drobne kawa艂ki za pomoc膮 no偶yczek i umie艣ci膰 na ka偶dej patelni, aby nada膰 mu smak.
Umie艣ci膰 patelnie na g艂臋bokiej blasze i piec przez 15 minut lub do momentu, gdy jajko osi膮gnie po偶膮dan膮 konsystencj臋.
Kurczak z broku艂ami

Kurczak z broku艂ami to przepis, kt贸ry przypomina nam o rodzinnych posi艂kach i zawsze znajdzie si臋 w menu przepis贸w prostych, smacznych i niedrogich.
Do jego przygotowania potrzebne s膮 dwie piersi z kurczaka bez ko艣ci, 110 gram贸w parmezanu, 340 gram贸w broku艂贸w, 340 gram贸w mleka odt艂uszczonego w proszku, trzy litry wody i zupa grzybowa.
Potrzebujesz r贸wnie偶 p贸艂 fili偶anki kwa艣nej 艣mietany, 膰wier膰 fili偶anki uniwersalnej m膮ki, soli, pieprzu, fili偶anki majonezu, 膰wier膰 fili偶anki sherry, 艂y偶ki sto艂owej sosu Worcestershire i sprayu do gotowania.
Doprowadzi膰 wod臋 do wrzenia w garnku i poda膰 broku艂y, aby sta艂y si臋 delikatne. Gdy osi膮gnie po偶膮dan膮 konsystencj臋, nale偶y usun膮膰 j膮 z wody za pomoc膮 odpieniacza, aby usun膮膰 nadmiar wody i umie艣ci膰 w g艂臋bokim pojemniku.
Podczas gotowania broku艂贸w, wykonaj ten sam proces z kurczakiem, a偶 do momentu ugotowania. Wyjmij kurczaka z garnka z wod膮 i umie艣膰 na desce do krojenia, aby posieka膰 go na ma艂e kawa艂ki.
W garnku zmieszaj mleko w proszku, s贸l, pieprz i m膮k臋 pszenn膮 z wod膮, a偶 zg臋stnieje. Do tej mieszanki dodaje si臋 r贸wnie偶 majonez, sos Worcestershire, 艣mietan臋, ser i sherry, a偶 do momentu, w kt贸rym wszystko zostanie ujednolicone.
Podawa膰 mieszank臋 nad broku艂ami i kawa艂kami kurczaka, a偶 do ca艂kowitego pokrycia. W艂o偶y膰 broku艂y i kurczaka do naczynia do pieczenia, poda膰 reszt臋 parmezanu i piec przez 50 minut w temperaturze 200掳 C.
Fioletowe ziemniaki z szynkami cava

Fioletowe ziemniaki s膮 sk艂adnikiem, na kt贸ry zazwyczaj nie zwraca si臋 uwagi podczas przygotowywania potraw w domu, dlatego te偶 zapraszamy do wprowadzania innowacji i pr贸bowania tego typu ziemniak贸w, aby w艂膮czy膰 je do codziennego 偶ycia.
Potrzebne b臋d膮 cztery plastry szynki iberyjskiej, 500 gram贸w fioletowego ziemniaka, z膮bki, pietruszka zwyczajna, trzy z膮bki czosnku, ziarno kolendry, mieszanka pi臋ciu papryk, p艂atki chilli, 200 gram贸w cava, oliwa z oliwek i s贸l.
Ziemniaki nale偶y dok艂adnie umy膰, poniewa偶 zostan膮 ugotowane ze sk贸rk膮, pokroi膰 je w grube plastry, a tak偶e pokroi膰 z膮bki czosnku w plastry.
Podgrza膰 garnek z odrobin膮 oliwy z oliwek i umie艣ci膰 ziemniaki wraz ze szczypt膮 soli i pieprzu. Ponadto nale偶y umie艣ci膰 plastry czosnku, kolendr臋, pi臋膰 papryk i z膮bki.
Przekr臋ca膰 ziemniaki, a偶 stan膮 si臋 z艂otobr膮zowe i doda膰 do nich kaw臋. Po nalaniu nale偶y zwi臋kszy膰 p艂omie艅 tak, aby zacz膮艂 si臋 gotowa膰, a nast臋pnie obni偶y膰 p艂omie艅, aby ziemniaki sta艂y si臋 kruche.
Kiedy ziemniaki b臋d膮 gotowe, podaj je w pojedynczych zapiekankach i umie艣膰 szynk臋 iberyjsk膮 na wierzchu. Udekorowa膰 kr臋con膮 pietruszk膮.
Szpinak 艣r贸dziemnomorski

Szpinak 艣r贸dziemnomorski jest atrakcyjnym daniem z szerok膮 gam膮 sk艂adnik贸w. Wypr贸buj ten przepis i dodaj go do swojej zwyk艂ej ksi膮偶ki kucharskiej.
Do jego przygotowania nale偶y przygotowa膰 pokrojony francuski chleb, pi臋膰 jajek, cztery bia艂ka jajka, jedn膮 fili偶ank臋 pokrojonej cebuli, oregano, musztard臋 Dijon, z膮bki czosnku, 110 gram贸w sera feta i 85 gram贸w sera Asiago.
Trzeba te偶 mie膰 trzy fili偶anki odt艂uszczonego mleka, puszk臋 grzyb贸w, trzy fili偶anki mi膮偶szu pomidorowego, 200 gram贸w szpinaku i uniwersaln膮 m膮k臋 pszenn膮, s贸l i pieprz.
Kromki chleba uk艂adamy na blasze i pieczemy je w piekarniku przez 12 minut do zrumienienia.
Podgrzewaj patelni臋 z odrobin膮 oliwy z oliwek, aby gotowa膰 cebul臋, z膮bki czosnku i grzyby przez pi臋膰 lub dziesi臋膰 minut. Doda膰 m膮k臋 i wymiesza膰 do dobrego wymieszania.
Podawa膰 szpinak i troch臋 soli na patelni do gotowania przez pi臋膰 minut.
Na g艂臋bokiej tacy umie艣膰 po艂ow臋 kromki chleba, kt贸re upieczy艂e艣 i przykryj mieszank膮 szpinakow膮. Szpinak przykry膰 kromk膮 pomidor贸w, po艂ow膮 sera Asiago i serem feta i przykry膰 pozosta艂ymi kromkami chleba.
Wymiesza膰 jajka, bia艂ka, musztard臋 i mleko, pola膰 chleb i przykry膰 pozosta艂ym serem Asiago.
Piec szpinak przez 40 minut w temperaturze 180掳 C.
Grzyby z 偶贸艂tkiem jajka

Grzyby z 偶贸艂tkiem s膮 prostym daniem, kt贸re nie jest drogie w przygotowaniu. Mo偶esz r贸wnie偶 stworzy膰 w艂asn膮 wersj臋, 艂膮cz膮c j膮 ze sk艂adnikami takimi jak krewetki czy szynka.
Do jego przygotowania potrzebne s膮 cztery 偶贸艂tka, pieprz, s贸l, tymianek, 250 mililitr贸w wody, 700 gram贸w grzyb贸w, 300 mililitr贸w wywaru mi臋snego i sze艣膰 z膮bk贸w czosnku i oliwy z oliwek.
Umy膰 grzyby i pokroi膰 je w paski julienne, aby grzyby ugotowa艂y si臋 r贸wnomiernie. Zdj膮膰 sk贸rk臋 z czosnku, pokroi膰 go w ma艂e plastry i ugotowa膰 na patelni z olejem, aby nada膰 mu smak.
Na tej samej patelni umie艣ci膰 grzyby wraz z sol膮 i pieprzem i pozostawi膰 je na pi臋膰 do dziesi臋ciu minut.
Kiedy grzyby sko艅cz膮 si臋 gotowa膰, podaj wywar mi臋sny na patelni wraz z tymiankiem i pozw贸l mu si臋 ugotowa膰.
Gdy zaczn膮 si臋 gotowa膰, nale偶y obni偶y膰 temperatur臋, aby kontynuowa膰 gotowanie grzyb贸w, nie konsumuj膮c ca艂ego bulionu.
Do gotowania 偶贸艂tek potrzeba kilku pojedynczych zapiekanek i pojemnika z wod膮, aby ugotowa膰 je w bain-marie. Kiedy zaczynasz zauwa偶a膰, 偶e wok贸艂 偶贸艂tka tworzy si臋 folia, nadszed艂 czas, aby j膮 zdj膮膰 z ognia.
U偶yj ma艂ych garnk贸w, w kt贸rych ugotowa艂e艣 jajka, aby je zmy膰. Wystarczy umie艣ci膰 ugotowane grzyby na dnie garnka, a na g贸rze 偶贸艂tko jajka.
Broku艂y trzycheese

Do tego przepisu potrzebna jest 膰wier膰 fili偶anki sera cheddar, p贸艂 fili偶anki sera fontina, sze艣膰 艂y偶ek sto艂owych sera parmezan, jedna fili偶anka cebuli, trzy czwarte fili偶anki mleka i cztery fili偶anki broku艂贸w.
Wymagane s膮 r贸wnie偶 dwie fili偶anki gotowanego ry偶u, s贸l, pieprz, mieszanka suszonych, aromatycznych zi贸艂 i dwie kromki bia艂ego chleba.
Zmieszaj dwie fili偶anki gotowanego ry偶u z parmezanem, sol膮, suszonymi zio艂ami i bia艂kami jaj. Podawa膰 w nat艂uszczonej formie do pieczenia i na wierzchu z serem fontina.
Doprowadzi膰 du偶y garnek wody do wrzenia, aby ugotowa膰 broku艂y. Jak tylko zacznie si臋 gotowa膰, nale偶y obni偶y膰 temperatur臋 i umie艣ci膰 w niej broku艂y, aby nada膰 im delikatn膮 konsystencj臋.
Podczas gotowania broku艂贸w, znajd藕 patelni臋 i ugotuj cebul臋. Kiedy si臋 zarumieni, dodaj broku艂y i podsma偶one.
Broku艂y podsma偶y膰 na mieszance ry偶owej i posypa膰 serem cheddar.
W misce zmiesza膰 mleko, jajka, szczypt臋 soli i pieprzu. Podajesz broku艂y, kt贸re rozsypujesz na patelni. Kromki chleba zetrze膰 na tarce i wymiesza膰 z dwoma 艂y偶kami parmezanu, aby przykry膰 broku艂y.
W艂o偶y膰 patelni臋 do piekarnika na 25 minut w temperaturze oko艂o 200掳 C.
Pojedyncze zapiekanki ziemniaczane

Poszczeg贸lne zapiekanki ziemniaczane s膮 daniem, kt贸re 艂膮czy bia艂ka kurczaka z substancjami od偶ywczymi ziemniaka, takimi jak bulwy.
Potrzebujesz 1 funt gotowanych, rozdrobnionych ziemniak贸w, 1 funt sera, 1 funt 艣mietany z kurczaka, 1/2 fili偶anki roso艂u z kurczaka i 1 1/2 fili偶anki kwa艣nej 艣mietany.
Do przyprawienia tego dania potrzebna jest cebula pokrojona w kostk臋, pietruszka, czerwona papryka, dwie 艂y偶ki roztopionego mas艂a, s贸l i fili偶anka delikatnych ziaren kukurydzy.
Wymiesza膰 wszystkie sk艂adniki w misce i doda膰 przyprawy do smaku. Rozsypa膰 mieszank臋 w ka偶dej misce i roz艂o偶y膰 na niej ser.
Zapiekanki zabra膰 do rozgrzanego piekarnika w 180掳 C i piec przez 30 minut do godziny. Ozdobi膰 pietruszk膮
Grzyby z 艂akomczuchem

Grzyby z 艂akomczuchem to idealne danie na aperitif, a jednocze艣nie przyjemna rozmowa z go艣膰mi.
Do jego przygotowania wystarczy 500 gram贸w grzyb贸w, cztery z膮bki czosnku, 250 gram贸w 艂akomstwa, oliwa z oliwek, s贸l, pieprz, 200 mililitr贸w cava i jedna papryka chilli.
Musisz umy膰 grzyby, odci膮膰 im 艂odygi i pozostawi膰 ca艂膮 艂odyg臋. Rozgrza膰 patelni臋 z oliw膮 z oliwek i umie艣ci膰 grzyby tak, aby nabra艂y delikatnej konsystencji.
Kiedy grzyby b臋d膮 gotowa膰 przez oko艂o pi臋膰 minut, poda膰 szampana i na艂o偶y膰 pokrywk臋 na patelni臋, aby go zmniejszy膰.
Kiedy zauwa偶ysz cz臋艣ciow膮 redukcj臋 cava, czas doda膰 czosnek, chilli i 艂akomstwo. Poczekaj, a偶 si臋 zarumieni膮 i zdejmij z ognia, by poda膰 je w pojedynczych zapiekankach.
M膮twa z grzybami w pojedynczych zapiekankach

M膮twa z grzybami to danie, kt贸rego ka偶dy powinien kiedy艣 spr贸bowa膰 w swoim 偶yciu i na pewno b臋dzie zachwycony.
Do jego przygotowania potrzebne s膮 dwie 艂y偶ki sosu ostrygowego, osiem z膮bk贸w czosnku, 700 gram贸w m膮twy, delikatna cebula, tymianek, 350 gram贸w grzyb贸w, oliwa z oliwek, pieprz i s贸l.
Mycie i krojenie m膮twy, grzyb贸w i zielonej cz臋艣ci dymki na ma艂e kawa艂ki. Nale偶y r贸wnie偶 obiera膰 i kroi膰 z膮bki czosnku.
Podgrza膰 garnek z odrobin膮 oliwy z oliwek i doda膰 czosnek, tymianek, zielon膮 cz臋艣膰 dymki, grzyby, m膮twy, pieprz i s贸l.
Pozw贸lmy grzybom i m膮twie wydali膰 wod臋 i zmniejszy膰 j膮 tak, aby mo偶na by艂o podawa膰 sos ostrygowy i pozwoli膰 jej gotowa膰 przez dziesi臋膰 minut.
Podawa膰 m膮twy w pojedynczych zapiekankach i ozdobi膰 tymiankiem.
Kozi ser z pomidorem

Kozi ser z pomidorem jest super 艂atw膮 do przygotowania przystawk膮, kt贸ra jest doskona艂a, cz臋sto towarzyszy im kilka plasterk贸w tost贸w lub krakers贸w.
Wystarczy gruby plaster koziego sera, oregano, p贸艂 艂y偶ki deserowej z sosem harissa i 200 gram贸w sosu pomidorowego.
Podaj sos pomidorowy w ma艂ej zapiekance i dodaj p贸艂 艂y偶ki sosu harissa, je艣li chcesz pikantny akcent.
Kawa艂ek koziego sera po艂o偶y膰 na sosie pomidorowym i zapiekank臋 umie艣ci膰 w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Aby gotowa膰 w piekarniku, podgrzewaj do 180掳 C przez 10 do 15 minut, lub do momentu roztopienia si臋 sera. W mikrofal贸wce nale偶y gotowa膰 w serze przez p贸艂torej do dw贸ch minut. Udekorowa膰 odrobin膮 oregano.
Fioletowy ziemniak ze szparagami i szynk膮

Innym daniem, kt贸re podoba si臋 ka偶demu jest fioletowe ziemniaki ze szparagami i szynk膮, po艂膮czenie, kt贸re brzmi ekscentrycznie, ale kt贸re pokochasz.
Do przygotowania tego dania potrzeba 10 fioletowych ziemniak贸w, dw贸ch p臋czk贸w zielonych szparag贸w, tymianku, 200 gram贸w szynki iberyjskiej karmionej 偶o艂臋dziami, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Umy膰 ziemniaki i szparagi. Ziemniaki pokroi膰 w plastry i u艂o偶y膰 na blasze lub blasze do pieczenia, posypuj膮c je odrobin膮 soli, pieprzu i oliwy z oliwek.
Piec ziemniaki w piekarniku w temperaturze 180掳 Celsjusza przez oko艂o 15 lub 20 minut. Podczas gotowania, pokroi膰 szparagi na 艣redniej wielko艣ci kawa艂ki.
Kiedy ziemniaki s膮 dziesi臋膰 minut od gotowania, doda膰 posiekane szparagi i ga艂膮zk臋 tymianku.
Po dziesi臋ciu minutach wyj膮膰 z piekarnika i poda膰 w pojedynczych zapiekankach, uk艂adaj膮c plastry szynki iberyjskiej na wierzchu ziemniak贸w i szparag贸w.
Solony schab w pojedynczych zapiekankach

Solony schab jest doskona艂ym przepisem na dodanie do menu cz臋stych potraw, poniewa偶 jest 艂atwy i szybki w przygotowaniu.
Potrzebujesz 12 du偶ych grzyb贸w, 12 solonych filet贸w z pol臋dwicy, dwa z膮bki czosnku, 100 mililitr贸w wywaru z kurczaka, 200 mililitr贸w 艣mietany, jeden por, jedna 艂y偶eczka trawy cytrynowej, jedna 艂y偶eczka mielonej papryki, s贸l r贸偶owa i pieprz.
Schab upiec w soli i odstawi膰 na bok. Zacznij my膰 wszystkie warzywa.
Por pokroi膰 w plastry, czosnek w cienkie plastry, a grzyby w niezbyt grube plastry.
Rozgrza膰 patelni臋 z oliw膮 z oliwek, aby usma偶y膰 czosnek i posiekany por do mi臋kko艣ci. Kiedy uzyskaj膮 po偶膮dan膮 konsystencj臋, doda膰 grzyby z mielon膮 papryk膮 i wymiesza膰.
Po zintegrowaniu wszystkich sk艂adnik贸w na patelni, wla膰 ros贸艂 z kurczaka i gotowa膰 na wolnym ogniu, a偶 wyparuje. Na koniec podajemy 艣mietan臋 i r贸偶ow膮 s贸l do zg臋stnienia na kilka minut i zdejmujemy z ognia.
Do podania nale偶y wzi膮膰 ma艂膮 zapiekank臋, aby umie艣ci膰 na niej kawa艂ek solonego filetu schabowego i poda膰 na wierzchu krem grzybowy.
Miniaturki do twoich przepis贸w na zapiekanki

Je艣li nie masz poszczeg贸lnych patelni do serwowania przepis贸w, kt贸re Ci poka偶emy, w wirtualnym sklepie Monouso znajdziesz szeroki wyb贸r miniaturek.
W ofercie znajduj膮 si臋 plastikowe miniatury jednorazowego u偶ytku, kt贸re w elegancki spos贸b prezentuj膮 potrawy takie jak miniaturowe torebki degustacyjne, mini szklanki, zapiekanki, mini talerze, mini tace, a nawet 艂y偶ki do serwowania przystawek.
Z drugiej strony, mo偶na znale藕膰 miniatury ulegaj膮ce biodegradacji, je艣li jeste艣 troskliwym dzia艂aczem na rzecz 艣rodowiska.
Te miniatury oferuj膮 wszechstronno艣膰 i komfort serwowania potraw bez generowania zanieczyszcze艅. W艣r贸d tych opcji znajduj膮 si臋 biodegradowalne p艂yty, tace, a nawet szklanki do degustacji.
I wreszcie, co nie mniej wa偶ne, znajdziecie miniatury wielokrotnego u偶ytku. S膮 one wykonane ze stali, szk艂a lub porcelany.
Proces mycia jest prosty i zawsze pomo偶e podkre艣li膰 przepisy, kt贸rych u偶ywasz w tych miniaturach.